​Evo kako da podignete energiju tijekom velikih vrućina

Ljetne temperature su visoke što znači da većina nas ima problema sa održavanjem razina energije.

Klima sigurno pomaže i osvježava, ali to je moguće samo kada ste kod kuće ili u autu. No, moramo računati i na visoke račune na kraju mjeseca. Zato ako želite uštediti, olakšsati si vrijeme na otvorenom ili na poslu potrebne su vam drugačiji trikovi i taktike. Donosimo vam nekoliko savjeta uz pomoć kojih ćete unatoč vrućinama i znoju imati dosta motivacije da odradite svoje dnevne obaveze, piše ordinacija.hr

1. Stavite led ispred ventilatora
Nemate klimu? Nema problema! Napunite kantu s ledom i stavite ju ispred ventilatora kako biste brže ohladili prostor. Zapravo, ventilatori uopće ne hlade prostorije nego osvježavaju zrak kako biste se osjećali bolje i hladnije.

2. Hladna voda na zglobovima
Skok u bazen, more ili tuš su najbolje opcije kako se ohladiti ljeti. No, niste uvijek u prilici učiniti takvo što. Zato stručnjaci preporučuju da pustite hladnu vodu na zglobovima ruke i drugim mjestima pulsa.

3. Nanesite ulje metvice
Metvica sadrži mentol koji stimulira živčane receptore zaslužene za osjećaj hladnoće. Pomiješajte koku kapljicu ulja metvice sa kokosovim uljem te nanesite na stražnji dio vrata. Iako ovo neće u potpunosti sniziti temperaturu tijela, pružiti će vam osjećaj hlađenja te će vam biti lakše i ugodnije.

4. Jedite voće i povrće bogato vodom
Ponekada je toliko vruće da nemamo volje jesti, ali kako bi energija ostala na razini potrebno je pojesti barem malo svakih par sati. Najbolji izbor su lubenica, celer, naranče i zelena paprika koji su puni vode i ostalih hranjivih tvari. Kombinirajte ih s proteinima kako bi razine šećera u tijelu bile stabilne.

5. Jedite ljutu hranu
Možda nemate potrebu za hranom koja grije tijelo kada su vani vrućine, ali ipak biste trebali pokušati. Ljuti začini i biljke stimuliraju receptore za toplinu u ustima što poboljšava cirkulaciju i znojenje, a time se automatski hladi i tijelo.

6. Nanosite hladne kreme na lice
U vrijeme visokih temperatura stručnjaci preporučuju da neke od proizvoda za uljepšavanje stavite u hladnjak. Tako ćete prilikom nanošenja kreme ili losiona dobiti efekt hladnoće na svom tijelu.

7. Obnovite elektrolite
Svi naši organi i stanice zahtijevaju vodu kako bi pravilno funkcionirali, a istraživanja su pokazala kako i slaba dehidracija može imati negativan učinak na raspoloženje i obavljanje jednostavnih zadataka. Zato, pijte puno vode i svakodnevno uključite u prehranu tekućine bogate elektrolitima kao što su sportska pića.

8. Napravite pauzu
Kretanje i znojenje potrebni su kako bi se temperatura tijela spustila, ali u vrijeme jakih vrućina bilo kakve aktivnosti troše previše energije. Pokušajte se smiriti i osvježiti pomoću vježba disanja i meditacije. A ako ne želite preskočiti trening, vježbajte u klimatiziranom i hladnom prostoru kuće.

Izvor: Pogled.ba