​Snima se serija o Izetbegoviću, a planiraju se snimati i filmovi o Karadžiću te Bobanu

Turska televizija počela je snimati seriju o Aliji Izetbegoviću, Televizija Republike Srpske najavljuje snimanje filma o Radovanu Karadžiću, a postoji spremnost određenih producentskih kuća za snimanje dokumentarnog filma o Mati Bobanu.

Pale su već prve klape u seriji o bošnjačkom lideru. U samo nekoliko dana završene su sve pripreme i u produkciji Turske radiotelevizije, a snimljeni su već i prvi kadrovi na lokaciji Tarčina kod Sarajeva u režiji Ahmeda Imamovića,

Serija bi trebala tematizirati bitne dijelove iz života Alije Izetbegovića i obuhvatiti razdoblje od njegove rane mladosti u 1944. pa sve do smrti 2003.

Sve glavne uloge igrat će turski glumci. Tako će naslovnu ulogu, odnosno prvog bh. predsjednika, utjeloviti Yurdaer Okur, njegovu suprugu Halidu Görkem Yeltan, sina Bakira Berke Üzrek, a kći Sabinu Dilşad Çelebi.

“Ako može Alija Izetbegović imati taj film uz asistenciju sina Bakira, onda ne vidim razlog zašto ne bi bio snimljen film o Radovanu Karadžiću i njegovoj ulozi”, izjavio je Milorad Dodik.

Odmah je reagirao generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Draško Milinović.

On je izjavio da će ova medijska kuća stati iza ideje o snimanju igranog filma o Radovanu Karadžiću. Očekuje se da će vrlo brzo krenuti pripreme za snimanje prvih kadrova budućeg dokumentarnoga filma o Karadžiću, a postoje i neslužbene najave kako će se tražiti suradnja nekih produkcijskih kuća iz Rusije.

Nakon svih tih aktivnosti na bošnjačkoj i srpskoj strani, postoje i najave o snimanju dokumentarnoga filma o Mati Bobanu, ratnom lideru bosanskohercegovačkih Hrvata i utemeljitelju HR Herceg Bosne.

Kako doznaje Večernji list BiH, postoji spremnost određenih producentskih kuća za snimanje filma o ratnom lideru u Hrvata.

“Ako će snimati film o Izetbegoviću i Karadžiću, onda ćemo i mi sigurno snimati film o Mati Bobanu. Logično je da zaokružimo tu trilogiju te pokažemo i našu stranu povijesti”, rekao je glumac Slaven Knezović.

Dodao je kako su ratovi neiscrpni izvor ideja za filmove te kako su bh. Hrvati dužni snimiti jedan takav film.

“Sigurno će netko za 50 godina snimati film ako mi nećemo sad. Onda je bolje da mi to uradimo jer imamo mnogo činjenica o događajima u to vrijeme koje će za nekoliko desetljeća biti zaboravljene. Spreman sam sudjelovati u tom projektu. Imamo nekoliko ekipa koje su dovoljno sposobne provesti taj projekt i nadam se kako ćemo se uskoro okupiti i krenuti u njegovu realizaciju”, zaključio je Knezović te dodao kako u BiH još uvijek postoje tri istine, tri povijesti i stoga je važno da i Hrvati predstave svoju stranu priče.

Izvor: Pogled.ba