100 tamburaša u Mostaru podsjetilo na pothvat fra Didaka Buntića

Tamburaškim koncertom u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru u ponedjeljak je započelo obilježavanje stote obljetnice pothvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića koji je spasio tisuće hercegovačke djece od gladi i suše.

Uz veliki tamburaški orkestar, na koncertu su nastupili veliki župni zbor Kraljice Mira iz Međugorja, mezosopranistica Monija Jarak, bariton Karlo Milićević, Marija Čolak, Darija Ramljak i Dražen Šego, a sve pod dirigentskom palicom maestra Alana Bjelinskog.

Organizator Tamburaške rapsodije je Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga (HDTP) u suradnji s Hercegovačkom franjevačkom provincijom, a domaćin susreta je župa Međugorje.

Naime, ove godine obilježava se stota obljetnica pothvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića koji je u Slavoniju vlakovima odveo tisuće djece iz Hercegovine kako bi ih spasio od gladi i suše koja je u to teško vrijeme usred vihora Prvog svjetskog rata vladala u hercegovačkom kraju.

U spomen na taj važan događaj, Hercegovačka franjevačka provincija je kroz cijelu tekuću godinu raznim kulturnim i drugim prigodnim manifestacijama u BiH i Hrvatskoj obilježavala ovu veliku obljetnicu.

Tamburaška rapsodija u Hercegovini zapravo je preslika događaja pod nazivom Baranjska rapsodija koja se svake godine održava u Belom Manastiru u Baranji u organizaciji HDTP-a, a radi se o tamburaškom kampu koji traje pet dana u kojem se intenzivno radi s velikim orkestrom od oko stotinu ponajboljih tamburaša i njihovih profesora iz cijele Hrvatske, priređuju koncerti, a sve to pod dirigentskom palicom Alana Bjelinskog.

Jedini tamburaški orkestar iz BiH koji sudjeluje u cijelom ovom projektu je Tamburaški orkestar Misericordia iz Šurmanaca, župa Međugorje jer su oni aktivni članovi HDTP-a i sudjeluju u Baranjskoj rapsodiji.

U utorak, 5. rujna planirano je otvaranje novoizgrađenog studentskog doma za siromašne studente Dompes i otvaranje Pučke kuhinje “Fra Didak Buntić” u Mostaru nakon čega će biti održana svečana akademija kojoj će nazočiti predstavnici izvršne vlasti Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Hrvatska rapsodija u Hercegovini završit će 6. rujna u Međugorju, gdje će veliki tamburaški orkestar u suradnji sa župnim zborom svirati svečanu večernju misu na vanjskom oltaru.