125 zastupnika glasovalo za opoziv Tihomira Oreškovića

Tihomir Orešković od četvrtka više nije predsjednik Hrvatske vlade. 125 od 142 zastupnika u Hrvatskom saboru glasovalo je za njegov opoziv. 15 ih je bilo protiv, dva su bila suzdržana.

Tako je prvi put od hrvatske neovisnosti izglasovano nepovjerenje Vladi koja je u ovom sastavu trajala svega 146 dana. Orešković ostaje u Banskim dvorima kao tehnički premijer na čelu tehničke Vlade dok se ne sastavi nova većina.

Parlamentarne stranke imaju 30 dana za skupljanje 76 potrebnih potpisa za sastavljanje nove većine. Ako u tome ne uspije ni HDZ s mandatarom Zdravkom Marićem ni SDP na čelu sa Zoranom Milanovićem, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović mora raspisati prijevremene izbore.

Kriza Vlade počela je s aferom “Konzultantica”, kad je se otkrilo da je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u sukobu interesa zbog poslovnih odnosa njegove supruge s mađarskom naftnom kompanijom MOL, koja je većinski vlasnik INA-e.

Predsjednik HDZ-a podnio je u srijedu ostavku na poziciju potpredsjednika, a još prije sukobio se s Oreškovićem i drugim potpredsjednikom Božom Petrovom, čelnikom Mosta.