21 operacija na dvodnevnom kirurškom simpoziju u Mostaru

13. simpozij dječje kirurgije i urologije otvoren je u Mostaru. I ovoga puta je okupio mnoge svjetske stručnjake. Sve je započelo radnim jutrom i operativnim zahvatima dječjih kirurga koji će u mostarskim dvoranama izvesti preko 20 urogenitalnih zahvata na djeci iz Bosne i Hercegovine.

“Na ovom simpoziju imamo 21 operaciju. Od toga su dvije neobične, zanimljive, jer se radi o velikom, rijetkom problemu kod djevojaka. Ostale operacije su uglavnom standardne. Ove godine smo imali 30 prijavljenih slučajeva, ali ih nismo uspjeli ugurati dva dana. Jednu grupu smo ostavili za iduću godinu”, rekao je dr. Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Za vrijeme trajanja simpozija očekuje se veliki broj sudionika te stručnjaka, dječjih kirurga iz Njemačke, Engleske, Italije, Srbije, Hrvatske i BiH. Simpozij je podijeljen na radni i teoretski dio, gdje će se razmijeniti važna iskustva.

“Nevjerojatna je stvar da je u proteklih deset godina simpozij narastao na jedan od najvažnijih u regiji. Počelo je s nekoliko ljudi, a sada nas je više od 150”, komentirao je dječji kirurg Maximilian Stehr.

Sljedeći korak je osigurati uvjete za transplantacijski program i što manje pacijenata slati u druge gradove: “Imali smo sanitet koji je dnevno vozio u Split i Zagreb. Sada jednom u 20 dana šaljemo jedno sanitetsko vozilo u Zagreb. To je statistika koja je vrlo lako provjerljiva. Ova bolnica i ova država još uvijek nema transplantacijsku priču i to je nešto na čemu bismo trebali raditi. Počeli smo educirati ljude uz pomoć zagrebačkih bolnica Merkur i KBC Zagreb. U ovom trenutku četiri do pet tisuća ljudi nalazi se na listi čekanja za transplantaciju organa”, podsjetio je ravnatelj Kvesić.

Vrijedi istaknuti i sutrašnje predstavljanje knjige “Kirurgija”, autora dr. Kvesića i suradnika namijenjenu različitim medicinskim djelatnicima. Značaj ovoga skupa ne treba posebno naglašavati, SKB Mostar unatoč svojim problemima i dalje napreduje kada je u pitanju širina pružanja pomoći i obuke liječničkog kadra.