Na 23. godišnjicu pokolja u Grabovici još se traga za 16 žrtava

Na današnji dan prije 23 godine dogodio se pokolj 33 nedužna civila hrvatske nacionalnosti u mjestu Grabovica. Pripadnici Armije RBiH brutalno su pobili sve koji su se te noći našli u selu između Mostara i Jablanice. U znak sjećanja na žrtve, u petak je služena sveta misa i upriličeno polaganje vijenaca.

33 žrtve, od kojih 16 još uvijek nije pronađeno, te noći masakrirano je, zapaljeno i ubijeno od strane pripadnika Armije RBiH. I dok za zločin do danas nitko nije ogovarao, obitelji žrtava s tim moraju živjeti.

Najstarija žrtva imala je 87 godina, dok je najmlađa imala tek četiri. Dio žrtava bačen je u akumulacijsko jezero, jedna osoba razapeta je na križ, druga živa zapaljena, a treća zaklana.

“Usudio bih se reći da je ovo bio genocid u Hercegovini jer je jedan od vojnika sudionika zločina rekao da je postojala naredba da se pobiju svi Hrvati. Nije rekao od koga je primio tu naredbu. Još nam je gore to što su pokušali sakriti zločin. Nisu dopustili ulazak u Grabovicu kako bi se žrtve dostojno pokopale. I danas tragamo za 16 osoba. Obitelji nestalih mole bilo koga tko zna gdje su ostaci njihovih najmilijih da im prenese kako bi ih pokopali”, rekao je novinarima don Ivan Zovko, župnik Župe Jablanica i upravitelj Župe Drežnica.