25. godišnjica “Bušića”

U Posuškom Gracu svečano je obilježena 25. godišnjica prve profesionalne postrojbe pukovnije i prve gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić”.

Na blagdan svetog Ante u Posuškom Gracu dojmovi su isti već 25 godina – pomiješani osjećaji tuge i ponosa. Na taj dan postrojba je prisegnula, a utemeljena je 7. ožujka 1992. Do prisege, postrojba je već imala poginulih na livanjskom i kupreškom bojištu.

“Ovo je časna i velebna postrojba. Kroz nju je prošlo oko 5.000 pripadnika, poginulo je 106 i ranjeno oko 500 pripadnika” , poručio je pukovnik Josip Duspara, predsjednik Udruge “Ante Bruno Bušić”

“Nakon razgovora s ljudima tijekom rata i poslije rata, mogu reći da su “Bušići” ulijevali veliku sigurnost i mir. Znalo se gdje su Bušići došli, to mjesto neće pasti, to će se mjesto obraniti” kazao je brigadni general Antun Luburić, ratni zapovjednik pukovnije i brigade “Ante Bruno Bušić”.

Nakon svete mise koju je predvodio vojni biskup mons. doktor Tomo Vukšić uslijedio je mimohod. Od župne crkve do spomenika podignutog u spomen na 106 poginulih pripadnika ‘Bušića’ vijorili su se brojni stjegovi. Vijence su položili i svijeće zapalili pripadnici postrojbe, brojne braniteljske udruge proizlašle iz Domovinskog rata, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH te izaslanstvo Republike Hrvatske.

“106 pripadnika ove postrojbe koji su položili svoj život na oltaru Domovine – svi su oni “Ante”, svi su oni sveci. Ostavili su trag na hrvatskoj zemlji. Oni nam moraju biti putokaz u životu jer su oni poginuli za Hrvatsku i za našu drugu domovinu – Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Milijan Brkić, potpredsjednik hrvatskog sabora. Dodao je kako se Hrvatska nije branila samo na teritoriju Hrvatske nego i Bosne i Hercegovine.

“U jedinstvenom Zakonu o hrvatskim braniteljima u potpunosti ćemo i sustavno zaštititi stečena prava stradalnika, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane”, kazao je Tomo Medved, hrvatski ministar branitelja.

Zakon o hrvatskim braniteljima uskoro bi se trebao naći u Saboru RH.