25. obljetnica oslobođenja Stoca

Povodom 25. obljetnice oslobođenja Stoca u Pastoralnom centru u ponedjeljak je održan okrugli stol na temu: „Lipanjske zore 1992. – 25. obljetnica oslobođenja Stoca“. Cilj je, kažu organizatori, na znanstven i stručan način upoznati širu javnost s događajima iz ’92.

Organizator okruglog stola je općina Stolac i Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH. Radovi koji će proizaći sa okruglog stola, kažu organizatori, približit će događaje iz ’92 široj javnosti.

Stočani će u utorak svetom misom za poginule branitelje i polaganjem vijenaca na spomen obilježju odati počast svima onima koji su zaslužni za oslobođenje Stoca.

Naime, operacija “Lipanjske zore” je zajednička operacija HVO-a, HV-a i HOS-a iz lipnja 1992. godine. Akcija je trajala od 7. lipnja do 26. lipnja 1992. godine. Operacijom “Lipanjske zore” oslobođena je dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima (poput Ošanjića kod Stoca) združene hrvatske snage su izbile na današnju liniju razgraničenja između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, piše Večernji list.