71. sjednica Vlade ZHŽ-a

Vlada ZHŽ-a na današnjoj je sjednici usvojila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako bi ova oblast bila usklađena s novim Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH koji je stupio na snagu 15. veljače ove godine.

Podsjetimo, novi Zakon o osnovama sigurnosti prometa na putevima predviđa znatno veći iznos novčanih kazni za prekršaje. Najoštrije sankcije u pravilu su predviđene za višestruke prekršitelje i sve one za koje policija procijeni da se neodgovorno ponašaju u prometu.

“Najznačajnije promjene odnose se na počinitelje težih prekršaja. Povećavaju se novčane kazne i zaštitne mjere zbog prekoračenja brzine, vožnje pod utjecajem alkohola, vožnje djeteta mlađeg od 12 godina na prednjem sjedištu, upravljanje neregistriranim vozilom i zbog upravljanja prije sjecanja prava na upravljanje. Novine se odnose i na mogućnost da policijski službenici mogu lišiti slobode osobu koja je pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila do 12 sati, odnosno do otrježnjenja”, ističe policijski službenik PU ZHŽ-a Drago Tomić.

Usvojen je i prijedlog Odluke o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava gradu i općinama za sufinanciranje prijevoza učenika u ZHŽ-u.

“Kad je riječ o kriterijima, držimo se vrlo jednostavnog modela. Broj učenika koji izlazi iz onovne škole predstavlja kriterij za raspodjelu sredstava našim općinama koje se odnose na sufinanciranje prijevoza učenika. To je praksa svake godine, tako nastavljamo i ove”, rekao je predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić.

Vlada je usvojila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji će od sada vlasnicima ugostiteljskih objekata koji imaju dugovanja prema poreznoj upravi, omogućiti odjavljivanje objekta.