Osam upozorenja da štitnjača radi probleme

1. Promjene u spavanju

Nesanica može biti znak da štitnjača proizvodi previše hormona (hipertireoza). S druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osjećate se umorno i nakon cjelonoćnog sna ili vam se spava tijekom dana) ukazuje na hipotireozu odnosno stanje u kojemu štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona.

2. Neobjašnjiva tjeskoba i mentalni zamor

Ako se bez posebnog razloga osjećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnjaču koja čak može uzrokovati napade panike. A zbog nedovoljnog rada štitnjače može se pojaviti osjećaj mentalne “zamagljenosti”, potištenost, zaboravljivost i poteškoće s koncentracijom.

3. Promjene u probavi

Konstipacija (zatvor) može biti znak da štitnjača nije dovoljno aktivna. Prekomjerna aktivnost štitnjače ima suprotan učinak pa simptom hipertireoze može biti pojačana osjetljivost crijeva i učestale stolice.

4. Ispadanje kose

Prorjeđivanje kose i osobito obrva može biti znak bolesti štitnjače. I premalo i previše aktivna štitna žlijezda ometa ciklus rasta kose koja može oslabjeti i pojačano ispadati.

5. Prekomjerno znojenje

Osjećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora mogu biti znakovi hiperaktivne štinjače. Hipertireoza ubrzava metabolizam pa se tijelo “pregrijava”.

6. Neobjašnjive promjene u tjelesnoj težini

U hipotireozi usporava se metabolizam i sagorijevanje hrane, što može uzrokovati debljanje. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam pa možete imati pojačan tek, a gubiti na težini.

7. Osjećaj da ćete iskočiti iz kože

Kod hipertireoze odnosno prekomjernog rada štitnjače, često se javlja osjećaj prevelike energetske “napregnutosti”, kao da ste popili veliku količinu kave, a često je i lupanje srca.

8. Ginekološki problemi

Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomjernog rada štitnjače. Ako pak štitnjača proizvodi premalo hormona, menstruacija može postati teže podnošljiva i trajati dulje. Problemi sa štitnjačom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja.