I afrički trkači dolaze na blidinjsku utrku ovog vikenda

JP PARK PRIRODE BLIDINJE Vas poziva na obilježavanje i proslavu Europske godine kulturne baštine 7.7.2018. godine u PP Blidinje. Događaj je pod pokroviteljstvom Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Potaknuti željom da na ovaj način budemo dio EU valorizirajući naš kulturni identitet putem promoviranja kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa naših predaka odlučili smo u suradnji sa lokalnim zajednicama, nadležnim institucijama iz područja kulture, ali i našim dragim prijateljima planinarskim društvima, odlučili smo organizirati polu-maraton koji prati srednjovjekovne nekropole stećaka na području Blidinja, od kojih su 5 nacionalni spomenici BiH, te jedan UNESCO spomenik:

Nudimo bogate glavne nagrade, priliku da upoznamo, ali i da se prisjetimo kulturnog potencijala Parka Prirode Blidinje. Glavna nagrada na polu-maratonu iznosi 1000 KM, drugo mjesto 500 KM, dok treće mjesto donosi nagradu u iznosu od 300 KM.

Trasa polu-maratona polazi ispred nekropole Barzonja u 10 h, glavnom cestom uz Jezero prema nekropoli Risovac, makadamom do nekropole Ponor (Brčanj), nakon koje slijedi UNESCOV spomenik nekropola Dugo Polje te dalje prema Planinarskom domu Orlova Stina, gdje će biti dodjeljivanje nagrada i zajedničko druženje svih sudionika ovog događaja uz prigodni domjenak.

Za vrijeme održavanja maratona trkača i biciklista u službenim prostorijama Upravne zgrade PP Blidinje održat će se Okrugli stol stručnjaka iz područja arheologije iz institucija koje se bave zaštitom i proučavanjem kulturno-povijesne baštine.

Prijave su za ovu godinu završene 29. lipnja, no nadamo se novim sličnim izdanjima.