Agencija naglasila važnost predškolskog obrazovanja

“Analiza potreba odgajatelja za stalnim stručnim usavršavanjem i profesionalnim razvojem” naziv je istraživanja čije je rezultate u četvrtak u Sarajevu predstavila Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, koja ga je provela uz podrku UNICEF-ovog ureda za BiH.

“Istraživanje pokazuje da naši odgajatelji zaista posjeduju potrebne kompetencije, no postoje područja u kojima svi zajedno moramo raditi. Za odgajatelje je to prvenstveno područje planiranja i programiranja. Drugi prioritet za odgajatelje je rad u inkluzivnim skupinama i rad s djecom koja imaju specifične potrebe. Primjerice, s djecom koja imaju problema s govorom, ponašanjem, djecom koja dolaze iz disfunkcionalnih obitelji. Moramo još poraditi na komunikaciji roditelja i odgajatelja, a za to je potrebna dodatna edukacija i jednih i drugih”, naglasila je Dženana Husremović, članica istraživačkog tima.

Istraživanje je obuhvatilo odgajatelje u javnim i privatnim predškolskim ustanovama, a rezultati su predstavljeni na Svjetski dan pismenosti.

“Današnja konferencija je simbol i poruka pismenosti jer sve kreće od školstva. Predškolsko obrazovanje jako je važno za socijalizaciju i rani razvoj djece. Mi kao država moramo ulagati u predškolstvo jer iz njega dolaze buduće generacije. Nadamo se da će ovo istraživanje potaknuti reforme u radu s nadarenom djecom i djecom s poteškoćama u razvoju. Pružit ćemo podršku roditeljima koji imaju dvojbe, ali i odgajateljima koji imaju poteškoće u radu”, rekla je Mirela Šuman, zamjenica direktorice Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.