Ambrozija počela cvjetati, brojni strahuju od alergije

Počela je cvjetati ambrozija, korov koji proizvodi velike količine peludi, a najveća koncentracija peludi je u rujnu. Osobe koje su alergične na ovaj korov trenutačno proživljavaju vrlo teško razdoblje u godini.

Velike količine padalina i visoke temperature ove godine dovele su do brzog i intenzivnog razvoja ambrozije. Ovaj korov niče sredinom travnja. Nije problematičan sve do sredine kolovoza, kada počinje cvjetanje koje traje i tijekom jeseni. Biljka proizvodi polen u velikim količinama. Stoga se smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskih oboljenja. Stručnjaci apeliraju na veći broj ekološki prihvatljivih mjera za suzbijanje ambrozije

Najbolje vrijeme za čupanje ambrozije je početak svibnja ili kraj lipnja kada je biljka visine oko 20 cm. Kasnije, polovicom srpnja, biljke se mogu pokositi. Stručnjaci ističu kako se već u kolovozu ambrozija ne uništava jer je prekasno. Tada je ambrozija u punom cvatu, pa se koncentracija polena može višestruko povećati i samim time uzrokovati opsežnije tegobe.