Američki Comcast kupuje britansku Sky televiziju

Američka kompanija Comcast dala je, na jučerašnjoj aukciji, veću ponudu od 21st Century Foxa za preuzimanje britanskog Skya, najveće pretplatničke televizije u Europi.

Comcast je ponudio oko 39 milijardi dolara za Sky na aukciji koju je proveo britanski Panel za preuzimanje, prenosi Biznis.info.

Predmet nadmetanja bio je udio od 61 posto u televiziji Sky. Ostalih 39 posto odranije je u vlasništvu 21st Century Foxa. Američki mediji navode da bi, nakon što Comcast preuzme 61 posto Skya, Fox mogao prodati i svoj udio.

Comcast je na aukciji ponudio 22,57 dolara po dionici, a Fox, iza kojeg stoji Disney, 20,46 dolara.

Nakon aukcije, obje kompanije moraju podnijeti službene ponude. Nakon toga će upravni odbor britanske televizije donijeti preporuku, a dioničari Skya će glasati o preuzimanju najkasnije do 11. listopada.

Sky ima 23 milijuna pretplatnika zbog čega je važan za američke kompanije koje se žele proširi na Europu, kako bi se borile protiv Netflixa and Amazona.

Sky, također, prodaje usluge mobilne telefonije i interneta, a uz to prikazuje najpopularnije zabavne i sportske sadržaje.

Inače, iza Foxa zapravo stoji kompanija Disney. Comcast i Disney su vodili borbu za preuzimanje Foxa, ali je Disney dobio tu bitku.

Dioničari kompanije “21st Century Fox” prihvatili su u kolovozu ponudu kompanije “Walt Disney” vrijednu 71 milijardu dolara za preuzimanje Foxovog zabavnog programa.

Izvor: Hrvatski medijski servis