Amerikanci na izborima: Clinton ili Trump

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama počinju u utorak u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu. Pred Amerikancima je izbor između Hillary Clinton i Donalda Trumpa.

Supruga bivšeg predsjednika Billa Clintona kandidatkinja je Demokratske stranke te prema većini anketa ima malu prednost ispred kontroverznog milijardera koji je dobio podršku Republikanske stranke. Bivša američka državna tajnica u slučaju pobjede bila bi prva žena na čelu najveće svjetske sile.

Izbori su vrhunac najprljavije predsjedničke kampanje u američkoj povijesti u kojoj su kandidati redovito izmjenjivali udarce “ispod pojasa” te razne uvrede.

Clinton je bila pod istragom FBI-a zbog tisuća e-mailova sa svojeg privatnog servera koji datiraju iz vremena dok je bila državna tajnica, a koji su procurili u javnost, no agencija je objavila da u njima nema kriminalnih elemenata.

Iza Trumpa su brojne optužbe za seksualne napade koje on poriče. Milijarder iz New Yorka optužen je i za širenje ksenofobije jer je najavio izgradnju velikog zida na granici s Meksikom, kao i zabranu useljavanja muslimanima.

Prvi rezultati trebali bi biti poznati u jutarnjim satima u srijedu, poslije završetka glasovanja na zapadnoj obali zemlje. Amerikanci istodobno biraju i novi sastav Kongresa u kojem su do sada većinu imali republikanci, koji su uspješno blokirali mnogo novih mjera koje je htio uvesti predsjednik Barack Obama. U utorak se bira i trećina sastava Senata, koji je također pod republikanskom kontrolom.

Pobijedit će kandidat koji skupi barem 270 elektorskih glasova. Svaka od saveznih država ima određen broj elektorskih glasova, ovisno o broju stanovnika. Kandidat koji ima većinu u nekoj saveznoj državi dobiva sve elektorske glasove iz te države.