AMUS upozorio na učestalo kršenje autorskih prava

“Plaćanje autorskog prava nije kupovina nove jahte Goranu Bregoviću nego borba za egzistenciju autora”, rekao je predsjednik Upravnog odbora Asocijacije skladatelja glazbenih stvaralaca (AMUS) Davor Sučić, svima poznatiji kao Sejo Sexon, frontmen Zabranjenog pušenja na AMUS-ovoj prezentaciji u Mostaru u utorak kojom ova organizacija želi upoznati autore i javnost sa zaštitom autorskih prava.

“U BiH postoji četiri-pet autora kojima glazbeno autorstvo omogućuje komforan život, no BiH ima više od tisuću glazbenih autora, od kojih 600-700 zarađuje manje od 300 KM godišnje”, rekao je Sučić.

“Zakon o autorskim pravima je jasan. Prije korištenja glazbenog djela, emiter je obvezan nabaviti dozvolu. Nažalost mnogi korisnici krše zakon. Zato smo mi tu da unaprijedimo tu svijest i upoznamo ih sa zakonom”, rekla je Lejla Trnčić, direktorica Stručne službe AMUS-a.

Primjerice, reproduciranje objavljenog autorskog djela je slobodno pod uvjetom da je urađeno samo u jednom primjerku te da se na tome ne zarađuje.

AMUS ovakvim projektima korisnicima i autorima želi približiti sliku o stvarnom stanju zaštite autorskih prava u Bosni i Hercegovini. Sučić smatra kako je zaštita autorskih prava jedan od načina da BiH zadrži kreativne i sposobne ljude pod svojim okriljem te očuva umjetničko stvaralaštvo.

Prošlog tjedna AMUS je ovakvu prezentaciju održao u Banja Luci, a idućeg tjedna predviđena je u Sarajevu.