Andabak oslobođen optužbe za ratni zločin

Zdenko Andbak, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nepravomoćno je oslobođen u petak optužbe za ratni zločin počinjen u srpnju 1993. kod Livna.

“Nakon okončanog glavnog pretresa u predmetu Zdenko Andabak, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine je 24. ožujka 2017. godine izreklo presudu kojom je optuženi Zdenko Andabak oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. točka c) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. istog zakona.

Optuženi Zdenko Andabak je oslobođen optužbe da je u tijeku ratnog stanja u Bosni i Hercegovini, za vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) tijekom srpnja 1993. godine, na području Sjeverozapadne Hercegovine, kao pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO i zapovjednik Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe člana 3. stav 1. točka a) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12.08.1949. godine”, priopćeno je u petak iz Suda BiH.

Tužiteljstvo BiH teretilo je Andabaka za ratni zločin počinjen 1993. godine u livanjskom selu Grborezi, kada su ubijene dvije osobe, a jedna ranjena.

Prema optužnici, Andabak je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. srpnja 1993., kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio. Andabak je oslobođen i za fizičko maltretiranje jedne osobe.

Opširnije u Dnevniku večeras u 19 sati.