Arapski ulagači preko tvrtki do nekretnina u BiH

Prema analizi Službe za poslove sa strancima, u prvih šest mjeseci u BiH, prema broju vaučera, ušlo je više od 35.000 turista iz arapskih zemalja. No, oni više nisu samo turisti nego i ulagači. Za razliku od Sarajeva i središnjeg dijela Bosne, gdje Arapi kupuju nekretnine, zbog čega su i cijene drastično porasle, na području Hercegovine događa se jedan posve drukčiji trend.

“Usmjeravaju se na proizvodnju. Pokušavaju kupiti tvrtke koje su uvjetno rečeno ‘zdrave’ i imaju određene kvalitetne proizvode prema utvrđenim standardima. To su im uvjeti. Ulaze i u partnerske odnose s tim tvrtkama. Potom pokušavaju osigurati plasman proizvoda na tržištu BiH, regije, ali i na arapskom tržištu”, rekao nam je Kamel Ratkušić, vlasnik mostarske tvrtke “Agent”.

Jedan od takvih primjera je i nedavno kupljeni “Hepok”. Kupio ga je jedan kuvajtski fond koji se na toj kupovini nije zaustavio. Kuvajćani su kupili još jednu plantažu, a u pregovorima su i s vlasnicima nekadašnjih Staklenika u naselju Buna. Razlozi ulaganja nisu samo poslovne prirode. Naime, neki od njih investiraju kako bi mogli kupiti i nekretninu u BiH.

Provjera Službe za poslove sa strancima je pokazala kako je kupovina nekretnina osnovni razlog zašto Arapi kupuju tvrtke u BiH. Naime, provjerom 108 pravnih osoba koje se bave prometom nekretnina utvrđeno je da samo njih 36 posluje na prijavljenim adresama i u skladu sa zakonom.

Služba za poslove sa strancima nastavit će raditi aktivnosti kontrole takvih tvrtki, a u cijelu operaciju uključit će i druge releventne državne organe, a naročito Poreznu upravu.

Opširnije u Dnevniku u 19 sati.