Australski ministar izazvao osude zbog odbijanja migranata

Migrantska kriza uzrokovana ratom u Siriji i nemirima na Bliskom istoku izaziva burne rasprave u Australiji. Tenzije je još više podignuo ministar useljeništva Peter Dutton upozorivši da bi prihvaćanje migranata ugrozilo sustav socijalne sigurnosti i oduzelo poslove Australcima.

“Oni ne znaju brojati niti pisati na vlastitom jeziku, a kamoli na engleskom. Ti će ljudi oduzimati poslove Ausralcima. U to nema sumnje. Mnogo će migranata biti nezaposleno, mnogi će čekati u redovima za nezaposlene, što predstavlja veliki trošak”, rekao je Dutton tijekom gostovanja na Sky Newsu.

Njegove izjave osudili su predstavnici oporbene Laburističke stranke: “To su iznimno uvredljivi komentari i gospodin Dutton bi se smjesta trebao ispričati zbog nepromišljenih izjava”, rekao je glasnogovornik stranke.

U Australiji je u tijeku burna debata o migraciji. Vlasti su odlučile slati tražitelje azila u prihvatne centre na otočja u Tihom oceanu, gdje više nemaju mogućnost podnošenja zahtjeva za azil. Ujedinjeni narodi su u više navrata kritizirali takvu useljeničku politiku koja migrante šalje u “zarobljeničke logore”.