Barbarić: “Proces EU integracija pokazat će neodrživost bh. sustava”

Prva konkretna faza na putu prema Europskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu trebala bi započeti 9. prosinca. Eurpska komisija trebala bi tada službeno uručiti bh. vlastima upitnik, odnosno dokument s brojnim pitanjima.

Upitnik Europske komisije predstavlja analizu stanja u Bosni i Hercegovini. Bh. vlasti će morati dati odgovore o pravosuđu, javnim nabavkama, oporezivanju, životnoj sredini te brojnim drugim pitanjima. O tim odgovorima ovisi kad će i hoće li BiH dobiti “zeleno svjetlo” za početak pregovora.

Upitnik Europske komisije sadržavat će oko tri tisuće pitanja podijeljenih u tri skupine: politički kriterij, ekonomski kriterij te primjene zakonodavstva Europske unije. Bosna i Hercegovina će imati oko šest mjeseci da dostavi odgovore .

Ako je suditi prema izjava bh. političara, Bosna i Hercegovina je spremna. Međutim, prioriteti nisu svima isti. Politolozi su složni kako će u idućem razdoblju Bosna i Hercegovina proći svojevrsni ispit znanja.

“Koliko god nas neki uvjeravali u to, nisam siguran da BiH u ovakvom institucionalnom aranžmanu i ovakvoj teritorijalnoj organizaciji zaista može biti punopravna članica Europske unije. Ne samo članica, nego i vjerodostojan kandidat za stjecanje punopravnog članstva. Proces europskih integracija pokazat će potpunu neodrživost postojećeg političkog sustava”, rekao nam je Dražen Barbarić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, jedan od politologa čije smo mišljenje tražili.