U Beogradu se sastali Čović i Vučić

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se na radnom sastanku s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Teme ovog radnog sastanka bile su gospodarski i infrastrukturni projekti, ali i jačanje bilateralne i regionalne suradnje. Također je bilo govora o rješenju pitanja granice Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Razgovaralo se i o tome kako povezati prometnicom Sarajevo i Beograd, te o načinima suradnje u energetskom sektoru, jer je, s ciljem jačanja regionalne suradnje, iznimno važno mnogo kvalitetnije povezati se kada su u pitanju prometna i energetska infrastruktura.

Kako je Srbija danas jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, dogovoreno je kako će se u budućnosti intenzivnije raditi na tome da se gospodarski odnosi podignu na još veću razinu. U tom pogledu, još jednom je potvrđeno sudjelovanje Republike Srbije kao zemlje partnera na gospodarskom sajmu koji će biti održan na proljeće u Mostaru, što će zasigurno otvoriti prigode za još konkretnije vidove suradnje dvije zemlje.

Kada je u pitanju rješenje problema oko granice između BiH i Republike Srbije, istaknuto je kako je neophodno što prije doći do zajedničkih rješenja kroz intenziviran rad povjerenstava zaduženih za ovo pitanje.

Zajednička je ocjena da je i ovaj sastanak ispunio očekivanja u smislu obostranog napora vodstva dviju država na unapređenju njihovih odnosa, ali i šireg značaja u smislu unapređenja regionalne stabilnosti i sigurnosti. Samo otvorena suradnja, vođena načelima dobrosusjedskog i prijateljskog odnosa, zalog je novog vremena okrenutog budućnosti i prosperitetu područja Jugoistočne Europe. Na temelju tog opredjeljenja, nastavit će se intenzivna komunikacija i suradnja na najvišoj razini, u interesu obje zemlje i regije.