Berton zabranio referendum u Distriktu Brčko

Nadzornik međunarodne zajednice za Distrikt Brčko, Bruce G. Berton, dobio je dati suglasnost za održavanje referenduma o Danu Republike Srpske u toj teritorijalnoj jedinici, priopćeno je u petak iz njegovog ureda. Bio je to odgovor na pismo gradonačelnika Brčkog Ante Domića koji je tražio Bertonovu suglasnost za održavanje referenduma na teritoriju Distrikta Brčko za građane koji imaju državljanstvo Republike Srpske.

“Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi sa Danom Republike Srpske neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da neću dati svoju suglasnost za održavanje referenduma RS na teritoriji Distrikta Brčko”, naveo je Berton.

Nalog nadzornika iz 2007. godine propisuje da se referendumi na teritoriju Distrikta Brčko mogu održavati isključivo uz prethodnu suglasnost nadzornika za Distrikt Brčko u pisanoj formi te da se provode isključivo pod uvjetima koje odobri nadzornik.

Odluku o referendumu o Danu Republike Srpske donijela je Narodna skupština tog entiteta unatoč presudi Ustavnog suda BiH da je takav referendum neustavan. Referendum je zakazan za 25. rujna te se njime predlaže uspostavljanje praznika Dana RS-a 9. siječnja.

Referendum je izazvao političku krizu u BiH, a bošnjački političari zatražili su od Visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka da spriječi održavanje referenduma i zaštiti autoritet Ustavnog suda države.