Bešlić najavio uvođenje Mostara u skupinu pametnih gradova

Na WEBIT festivalu u Sofiji, na prezentaciji “Ponovno uvođenje Europe u pametne gradove pomoću pametne administracije”, predstavljen je cilj Mostara da se uvrsti u skupinu pametnih gradova.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istaknuo je kako se Grad Mostar želi uključiti u pametne gradove Europe te da je napravljena strategija za razvoj Mostara 2017. – 2026. koja predviđa izradu različitih analiza, studije i ideja kako bi grad u budućnosti funkcionirao pametnije.

“To znači da želimo razviti poduzetništvo u sprezi s kulturnom baštinom uz korištenje znanosti i novih tehnologija”, rekao je Bešlić naglašavajući da bi Mostar tako postao samoodrživ i prosperitetan grad.

Mostar je, kazao je Bešlić, sveučilišni grad koji ima oko 22.000 studenata, a uz to je grad muzeja, sporta, različitosti kultura i različitih naroda.
“Imamo još uvijek jako mnogo neobnovljenih objekata i želimo uz nova znanja neke od njih početi obnavljati na ovaj način”, istaknuo je Bešlić, dodavši kako su zbog toga prihvatili da se u Mostaru osnuje Green Design Center koji bi trebao biti izgrađen krajem ove i početkom iduće godine.

Taj centar će, kako je rekao, biti mjesto spoja i razmjena spoznaja koje će mijenjati navike i graditi bolju budućnost planeta kroz ekonomično trošenje resursa Zemlje.

“Za par godina mi ćemo moći prezentirati nove spoznaje i novi način gradnje, i to iz prakse, što bi trebalo pomoći bržoj zaštiti planeta”, poručio je Bešlić.

U panel-raspravi s gradonačelnikom Mostara sudjelovali su predstavnici Soluna, Rima i Pariza, a raspravu je vodio dogradonačelnik Sofije.