Bešlić: “Preimenovanje ulica u Mostaru nije u nadležnosti Parlamentarne skupštine”

Dugi niz godina u Mostaru se vodi polemika oko naziva ulica. Ulice koje SDP BiH smatra spornima su ulice Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića. Sporna imena dobile su u poratno vrijeme, dok je Mostar bio podijeljen na šest općina. SDP je pokušao promijeniti nazive preko Parlamentarne skupštine BiH.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kaže da je ranije predlagao da se nazivi spornih ulica promijene, no da tada nije dobio podršku bošnjačkih i srpskih vijećnika u Gradskom vijeću.

“Mislim da na sjednici Parlamentarne skupštine BiH neće biti pitanje preimenovanja ulica u Gradu Mostaru jer to i nije nadležnost parlamenta. S druge strane, na samoj pripremi sjednice Parlamentarne skupštine taj je prijedlog odbijen. Poručio bih da je gradonačelnik Mostara dva puta predlagao preimenovanje određenih ulica i nije se naišlo na odobravanje bošnjačkih i srpskih zastupnika”, rekao je Bešlić.

Amer Žuljević, zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini, vjeruje da se imena ulica moraju promijeniti: “Građane Mostara i sam Grad Mostar ne trebamo držati taocima fašističkih naziva ulica koja su potpuno nepotrebna. Koriste se samo za podizanje tenzija, a riješavaju životna pitanja građana. Na razini politike se mora postići kompromis. Ako se već ne možemo dogovoriti o imenima Mostaraca iz područja kulture i sporta, možemo imenovati ulice brojevima.”