Bešlić: Pročistač je u funkciji, njegov rad se testira

Sinoć smo emitirali posebno izdanje emisije ”S povodom”. Tema je bila izgradnja kolektora i pročistača otpadnih voda u Mostaru. Gradonačelnik Ljubo Bešlić i Ljilja Doko iz tima za provedbu projekta su govorili o razlozima kašnjenja radova, o procesu izgradnje, ali i o financiranju cijelog projekta.

Bešlić je demantirao navode medija kako pročistač nije u funkciji. Kazao je kako se njegov rad uveliko testira što je potvrdila i Ljilja Doko. Gradonačelnik Bešlić je kazao kako je oštra reakcija švedskog veleposlanika u BiH Andressa Halgeberga iz travnja ove godine zbog kašnjenja radova i ne puštanja u rad kolektora samo plod nesporazuma.

Puštanje u rad pročistača nosi i svoje troškove koje će subvencionirati grad. Kad Mostar bude imao Gradsko vijeće doći će do povećanja cijena vode. Bešlić je nabrojao veliki broj razloga što radovi na projektu kasne, ali i da je glavni novac jer se radi najvećim dijelom donatorskim sredstvima bez zaduživanja grada. Naglasio je kako je Mostar među 4 posto stanovništva BiH koje je u procesu pročišćavanja vode ”Napredni smo. Prednjačimo ispred drugih, još kad kažemo da se vrlo malo zadužio za veliki povijesni projekt i to je još više važno”, rekao je Bešlić.

”Nije jednostavan put izgradnje. Mnogo toga je trebalo uraditi prethodno”, rekla je Doko, a Bešlić je pojasnio kako je uvjet Svjetske banke bio da dadne početna sredstva za projekt te da Grad iz zaduženja nastavi s njegovom provedbom.

Gosti emisije su naglasili kako je izgradnja kolektora u povijesni projekt koji će trajati još godinama jer se na primarne kolektore trebaju priključiti sekundarni, odnosno kanalizacijska i oborinska mreža cijelog grada. Dakle, posla još ima, a s njima i pitanja na koja treba dati odgovore.

*emisiju u cijelosti pogledajte u video prilogu