Bevanda: “Bez aranžmana s MMF-om bit će ugroženi proračuni entiteta i županija”

Bez novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bit će ugroženi proračuni entiteta, istaknuo je Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH tijekom gostovanja na televiziji N1.

Bevanda je prošlog tjedna sa zamjenikom ministra financija Ruske Federacije potpisao sporazum o isplati klirinškog duga bivšeg SSSR-a. Sporazumom je dogovoreno da će Rusija isplatiti BiH 125 milijuna američkih dolara. Federacija BiH će dobiti 58 posto duga, Republika Srpska 29 posto, institucije Bosne i Hercegovine deset, a Brčko Distrikt tri posto.

Jedna od gorućih tema u BiH je novi aranžman s MMF-om koji to uvjetuje povećanjem trošarina na gorivo. Bevanda kaže da će se ta mjera morati provesti jer je nužno novo zaduženje.

“Tvrdim da će bez aranžmana biti ugroženi proračuni entiteta i županija. Na razini BiH niti jedna marka ne ide prema proračunu institucija BiH i onda se smatra da je to neutralan efekt. Ako nije dobro u entitetima, onda ne može biti dobro ni na razini BiH”, rekao je.

Komentirao je i zastoj na izgradnji Koridora Vc: “Apsurd je da je ugovoreno 800 milijuna KM za infrastrukturu, a da se ne radi ništa. Traju duboka politička prepucavanja. Čini mi se da je opredjeljenje u BiH da se uradi sve, a da se ne gradi Vc od početka do kraja jer nema smisla ako je segmentirano.”

Bevanda je dodao da su strane investicije u BiH na minornoj razini jer nema velikih investitora.

“Treba postići političku stabilnost, poreznu stabilnost i sve ono što investitore zanima. Kapital je zec koji bježi iz nesigurnih prostora. U situaciji smo da nema povjerenja. Nema opredijeljenosti da se dogovor provodi, da opravdate ono zbog čega su vas ljudi birali. Vlada nepovjerenje između svih sudionika vlasti. Ako ćemo raditi bez povjerenja, nema sreće. Vrijeme ide, imamo sve manje vremena da ispunimo dogovoreno.”

Iako HDZ BiH i SDA ne uspijevaju usuglasiti stajališta oko Izbornog zakona i modelu za Mostar, Bevanda je rekao da je uvjeren da će se izbori 2018. godine održati, uključujući i Mostar u kojem su posljednji put održani 2008.

“Nemamo vremena za čekanje. Ako smo dobili izbore i dogovorili glavne stvari, moramo ih provesti. Ne smijemo čekati da nam neko nešto nametne. To ne završava dobrim”, zaključio je.