Bez dva HDZ-a usvojena rezolucija o osudi inicijative za federalizaciju

Nastavlja se kriza vlasti u Bosni i Hercegovini. Izaslanici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 napustili su u utorak izvanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH čija je jedina točka dnevnog reda bila rezolucija SDP-ovca Damira Mašića o osudi inicijative za federalizacijom države i entiteta. Rezolucija je usvojena uz potporu SDA, SBB-a, DF-a i BPS-a Sefer Halilović.

Predlagač rezolucije Damir Mašić istaknuo je kako je federalizacija put prema podjeli Bosne i Hercegovine na tri dijela. Tvrdi da je našoj zemlji potrebna decentralizacija, a nipošto etnička federalizacija.

Hrvatski predstavnici su obrazložili da rezolucija nije dobrodošla u ionako složenim odnosima u Federaciji i vladajućoj koaliciji. Predstavnici HDZ-a BiH prije napuštanja sjednice su istaknuli da Mašićev predloženi tekst, između ostalog, predstavlja napad na Hrvate.

Tijekom rasprave o predloženoj rezoluciji razmijenjene su oštre riječi između izaslanika HDZ-a BiH i SDA, kao i nekih oporbenih stranaka. Hrvatski izaslanici su složni kako je ovakva rezolucija nepotrebna te da se parlamentarci trebaju baviti gospodarskim napretkom koji će građanima osigurati bolji život.

Za srijedu je najavljena tematska sjednica Doma o problemu iseljavanja stanovništva. Inicijator ove rasprave je zastupnik Dennis Gratz ispred Naše stranke.