BH novinari: “Politički faktori i institucije nastoje uspostaviti kontrolu nad medijima”

Upravni odbor Udruženja BH novinari pozdravio je objavljivanje Specijalnog izvještaja o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini kojeg je pripremila Institucija ombusmena za ljudska prava BiH i predstavila početkom ovog tjedna u Sarajevu.

“Ukazivanje ombudsmena na veoma loš ekonomski položaj novinara, povećanje nasilja, uznemiravanja i napade na novinare, kao i izostanak učinkovite zašite osnovnih ljudskih prava medijskih djelatnika, predstavljaju značajan doprinos snažnijem institucionalnom djelovanju u oblasti zaštite slobode medija, prava i sigurnosti novinara”, priopćio je UO Udruženja BH novinari.

U tom kontekstu, istaknuli su, posebno su važne preporuke ombusmena o mogućnosti definiranja napada na novinare kao zasebno kažnjivog djela u okviru kaznenih i zakona o javnom redu i miru u BiH te isticanje potrebe stručnog usavršavanja sudaca, tužitelja i policijskih službenika u vezi sa istragama i sankcioniranjem napada na novinare.

UO Udruženja BH novinara podsjeća da porast nasilja nad novinarima i pogoršanje medijskih sloboda u BiH traju više od desetljeća, upravo zbog institucionalne šutnje i nekažnjivosti napadača, posebno u slučajevima kada su napadači na novinare visokopozicionirani javni dužnosnici i političari.

Zbog toga članovi UO-a Udruženja BH novinari očekuju da izvršna vlast na svim razinama u BiH te pravosuđe i policija prihvate i provedu preporuke Institucije ombudsmena, a u praksi osiguraju mnogo učinkovitiju i profesionalniju zaštitu novinara i medijskih sloboda.

Izrazili su nadu da će Institucija ombudsmena za ljudska prava nastaviti pratiti medijske slobode i prava novinara u BiH i u narednom razdoblju te prihvatiti dijalog s medijskim i novinarskim udruženjima o formiranju posebnog Ureda za medije unutar ove Institucije.

“U ovoj državi, u kojoj ključni politički faktori, čak i institucije javne vlasti nastoje uspostaviti kontrolu nad medijskim prostorom, ombudsmen za medije bi mogao biti značajan faktor ukupnog mehanizma javnog nadzora u oblasti zaštite medijskih sloboda, uključujući i pravo građana na slobodno, objektivno i pošteno informiranje”, priopćeno je iz UO-a Udruženja BH novinari.