Bh. proizvođači mlijeka u radnom posjetu Sloveniji

Bosanskohercegovački proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda bili su u radnoj posjeti Sloveniji, gdje su posjetili nekoliko farmi i proizvodnih pogona da bi saznali više o novim praksama te razmijenili iskustva.

“Proizvođači su u okviru posjeta imali priliku saznati više o mogućnostima podizanja profitabilnosti proizvodnje sirovog mlijeka. Također, razmijenili su prakse o povećanju profitabilnosti proizvodnje mlijeka na vlastitim farmama”, kazali su iz USAID/Sweden FARMA II Projekta koji je podržao organizaciju studijskog posjeta.

Tema posjeta bilo je i pitanje osiguranja higijenskih standarda u proizvodnji koji otvaraju vrata izvozu i standardizaciji te su gosti posjetili farme Levart i Roskar, a zatim i sajam Agra.

Bh. proizvođači su saznali više i o turističkom potencijalu poljoprivrede te o iskorištavanju fondova Europske unije. Riječ je o izazovima koji tek predstoje, a ovaj posjet im je omogućio da uspostave dobru suradnju, preuzmu inovativna rješenja te obogate vlastitu ponudu u proizvodnji i preradi u BiH.

Ovaj posjet je okupio proizvođače s područja Gradiške i predstavlja nastavak rada na organizaciji studijskih posjeta kojim se daje doprinos i podrška lokalnim zajednicama da bi se lakše uključili i prepoznali izazove pred otvaranjem tržišta EU za širu listi mliječnih prerađevina iz BiH.

Prema posljednjim službenim podacima, BiH uvozi 11 puta više sira nego što ga izvozi, a naročito je nevjerojatan podatak da je prošle godine uvezeno u vrijednosti višoj od sedam milijuna KM mladog sira.

Posjete ove vrste otvaraju nove šanse za sirare iz BiH kako bi uvođenjem novih tehnologija osigurali bolju poziciju, kako na domaćem, tako i na inozemnim tržištima, priopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II Projekta.