U BiH 2.339 djece žrtve nasilja u školama

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja obilježava se od 2007. godine kada je zbog ružičaste majice fizički i psihički zlostavljan učenik u Kanadi. Inače, majica je bila u čast dječakovoj majci oboljeloj od karcinoma dojke. U znak podrške idućeg su je dana obukli svi učenici škole, a danas ona predstavlja simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Tzv. Dan ružičastih majica u BiH u srijedu je obilježilo više od 60 škola.

Mostarski osnovnoškolci i srednjoškolci Dan ružičastih majica su obilježili na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta. Predstavom su pokušali predočiti sveprisutnost vršnjačkog nasilja.

“Mnogi govore da nasilje nije uočljivo, ali zapravo je jako uočljivo. Samo je pitanje zatvaramo li oči pred njim ili ne”, komentirala je Elena Perić, učenica Srednje ekonomske škole Joze Martinovića Mostar.

Upravo šutnja je najveća prepreka u rješavanju ovog problema. “Želja nam je podići svijest djece, da oni osjećaju slobodu kazati što im se događa, ali želimo pomoći i nasilnoj djeci u razvijanju empatičnog stava i da prevladaju teškoće s kojima se susreću”, rekla je Andrea Jevrić, pedagoginja OŠ Ilije Jakovljevića Mostar.

U skladu s današnjim danom, učenicima je prikazana i predstava “Quijotanje” koja govori o problematici vršnjačkog nasilja.

Iako nema statističkih podataka na razini Federacije, istraživanje Udruge Kap iz Sarajeva pokazalo je kako je svako treće dijete žrtva vršnjačkog nasilja.

“Analizirali smo 6.957 anketnih listića do sada. Na pitanje ‘Jeste li bili žrtva vršnjačkog nasilja?’, 2.339 djece je odgovorilo pozitivno, odnosno ovog trenutka je 2.339 djece žrtva nasilja u školama”, istaknula je predstavnica udruge Merima Spahić.

Odgovori su pokazali da njih 702 nije uopće zatražilo pomoć. Od 2.339 djece, policiji se obratilo tek njih 66.

Kako bi relevantne institucije reagirale, organizirano je i potpisivanje peticije kojom građani BiH zahtijevaju veću sigurnost u školama. Ukoliko sumnjate da je vaše dijete žrtva nasilja, od danas možete zatražiti pomoć online psihologa. Sve potrebne informacije možete pronaći na web stranici www.danruzicastihmajica.ba.