BiH nema nužne rezerve nafte

“BiH nema nužne rezerve nafte i naftnih derivata na državnom nivou, niti postoji nacionalna strategija za ispunjavanje obaveza iz direktive 2009/119/EC EU”, navode u Energetskoj zajednici. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Europi koja nije provela nijednu obavezu Energetske zajednice kada je u pitanju područje nafte i naftnih derivata.
Naime, nijednu od četiri mjere u ovoj grani Energetske zajednice BiH nije ni počela provoditi, a prva mjera se odnosi na obavezu skladištenja nafte i naftnih derivata, navode nezavisne. “BiH nema nužne rezerve nafte i naftnih derivata na državnom nivou, niti postoji nacionalna strategija za ispunjavanje obaveza iz direktive 2009/119/EC EU”, navode u Energetskoj zajednici. Ova grana odnosi se na dostupnost naftnih rezervi, a istaknuto je da ovakve rezerve ne postoje, a ne postoje ni procedure za izvještavanje o stanju u naftnom sektoru.
“Trenutno ne postoje procedure za prikupljanje mjesečnih podataka. Takvi statistički podaci bi služili kao osnova za određivanje potrebne količine zaliha kako bi BiH bila u mogućnosti da ispuni svoje obaveze”, istakli su u Energetskoj zajednici. Također, kao četvrtu mjeru, navode da BiH nije ni razvila procedure koje bi joj pomogle da ispuni svoje obaveze u skladu s direktivom 2009/119/EC.
“Model za tehničku pomoć o naftnim zalihama koji je Sekretarijat poslao 2016. godine još nije proizveo konkretne prijedloge niti akcije Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose i radne grupe koja je uspostavljena s tim ciljem”, navedeno je.
Ističu da Ministarstvo vanjske trgovine treba poduzeti vodeću ulogu u tom naporu i koordinirati rad na uspostavljanju baze podataka na dvomjesečnoj osnovi. “Upitnik Zajedničke organizacije za prikupljanje podataka o nafti još nije ni poslan”, naveli su u Sekretarijatu Energetske zajednice.
Direktiva 2009/119/EC traži da zemlje članice imaju zalihe ili u količini koliko se u prosjeku uveze za vrijeme od 90 dana ili u količini prosječne potrošnje u periodu od 60 dana, s tim da se kao obaveza za zemlju uzima ona suma koja je veća.
“U svakom trenutku zemlja članica mora osigurati hitne zalihe i specifične zalihe na raspolaganju i fizički dostupne kako bi bila ispunjena ova direktiva.Zemlje članice će uspostaviti mehanizme za identifikaciju, obračun i kontrolu ovih zaliha na način da mogu u svakom trenutku biti ovjerene”, navedeno je u direktivi. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da u narednom periodu postoje dvije bitne stvari na kojima BiH mora raditi.
“To je odluka o kvalitetu naftnih goriva koja je urađena od strane Ministarstva, ali nema suglasnosti entiteta. Druga važna stvar je implementacija direktive EU o uspostavi obaveznih rezervi nafte, ali ni o ovom pitanju nema dogovora entiteta”, rekao je Šarović te dodao da je rok za implementaciju direktive 2009/119/EC do 2023. godine.