BiH u opasnosti od poplava, najavljeno više kišnih dana

Građani BiH sa zabrinutošću gledaju prema novim prognozama koje odreda kroz tjedan pred nama najavljuju obilne kišne oborine.

Brojni se prisjećaju svibnja 2014. godine kada je oboren rekord s oborinama kakve nisu pale 120 godina.

Šteta je iznosila 4 milijarde maraka, poginula je najmanje 21 osoba, dvije osobe se vode kao nestale, a tisuće su evakuirane iz svojih domova.

Ni danas pojedini dijelovi BiH nisu se oporavili, piše Večernji list BiH.

Nažalost, ovu zemlju već odavno ne mimoilaze crne stvari, tako i ovih dana stručnjaci upozoravaju na opasnost od poplava. Jedan od najjačih svjetskih meteoroloških instituta AccuWeather objavio je kako će područja od Alpa do Balkana biti u velikoj opasnosti od poplava.

“Dok je u većem dijelu zime zabilježena ispodprosječna količina kiše i snijega na Balkanu, krajem zime očekuje se pojava oluja i obilnih kiša koje će se nastaviti i u proljetnim mjesecima. Opasnosti od poplava pridonijet će i otapanje snijega u gorskim krajevima. Razdoblja s obilnom kišom mogla bi se u ovim područjima zadržavati i po više uzastopnih dana”, prognozira AccuWeather.

U prvim danima ožujka kišni dani potvrđuju najave, a jedina sreća je da još nije došlo do poplava, premda je pitanje dana, ako se prognoze meteorologa potvrde, gdje će prvo eskalirati. U dijelovima BiH situaciji ne pomaže činjenica da se otapa snježni pokrivač koji i dalje uzrokuje velike štete. Tako se u Cazinu urušio krov na objektu koji jedna velika domaća mljekara koristi kao otkupnu stanicu.

Situacija u USŽ-u je takva da je, primjerice, u Bihaću vodu za piće potrebno prokuhavati. U tamošnjoj Upravi civilne zaštite tvrde da pomno motre situaciju.

U Hercegovini, pak, u Buni kod Mostara, rijeka se izlila na cestu.

Vodostaj je narastao do skoro 3 metra, a redovita mjera obrane od poplava na rijeci Buni je kad vodostaj rijeke naraste na 265 cm. U Službi civilne zaštite FBiH ističu da pomno prate situaciju.

“Mnogo pouka izvukli smo iz poplava 2014. godine, ali ne možemo ih spriječiti. Obvezni smo pri svakoj prirodnoj katastrofi biti spremni pomoći ljudima koji su u nesreći. Maksimalno smo angažirani na osposobljavanju i opremanju svojih ljudi”, riječi su koje je ovih dana izrekao Fahrudin Solak, prvi čovjek Službe.

Komunikacija između vodstva Civilne zaštite i Federalnog hidrometeorološkog zavoda je stalna. U predstojećim danima, kako stvari stoje, mnogi pogledi će biti uprti prema nebu.

(www.vecernji.ba)