U BiH povećan i uvoz i izvoz

“U prvih šest mjeseci ove godine ukupna robna razmjena BiH iznosila je 12,22 milijarde KM, što je za 184,9 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uvezeno je robe u vrijednosti 7,71 milijardu KM, što je za 0,75 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupan izvoz iznosio 4,51 milijardu KM i rastao je za 127,27 milijuna KM ili 2,9 posto. Trgovinski deficit u ovom periodu iznosio je 3,20 milijardi KM i manji je za 69,6 milijuna u odnosu na prethodnu godinu. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 58,5 posto”, navodi se između ostalog u priopćenju Vijeća ministara BiH.

Europska unija je i dalje glavni vanjskotrgovinski partner BiH i u ukupnom obujmu robne razmjene sudjeluje sa 66,28 posto. Slijede zemlje CEFTA-e s 13,04 posto, dok ostale zemlje sudjeluju s 20,67 posto.

U prvom polugodištu ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2015., zabilježen je rast izvoza u EU od 5,64 posto, rast uvoza iz EU od 2,44 posto, što je rezultiralo padom trgovinskog deficita sa EU od 4,4 posto.

Izvoz industrijskih proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine porastao je za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a njihov uvoz za 0,4 posto, što je dovelo do pada deficita za oko tri posto. Istovremeno je u ovom razdoblju zabilježen rast izvoza poljoprivrednih proizvoda za 12,83 posto.

Najveća pokrivenost uvoza izvozom zabilježena je s Austrijom, Slovenijom, Njemačkom, Hrvatskom, Italijom, Turskom i Srbijom. U prvom polugodištu 2016. godine BiH je najviše izvozila u Njemačku, Italiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Srbiju, Tursku, Crnu Goru, Mađarsku i Nizozemsku. Izvoz u ove zemlje čini 74,7 posto ukupnog izvoza.

Najviše se uvozilo iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Slovenije, Turske, Rusije, Austrije i Poljske. Uvoz iz ovih zemalja u prvoj polovici ove godine iznosio je 72,1 posto u ukupnom uvozu BiH.