BiH uvozi smrznutu govedinu iz Brazila i Argentine

Ured za veterinarstvo BiH za sada nema saznanja da na tržištu BiH ima pokvarenog mesa iz Brazila.
U ovoj instituciji rekli su kako nisu dobili obavijest od Organizacije za brzo uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje da se u BiH pojavila sporna pošiljka mesa iz Brazila.
U skladu s dobivenim informacijama, granični veterinarski inspektori provode pojačanu kontrolu svih pošiljki pri uvozu u BiH, rečeno je iz Ureda za veterinarstvo. U utorak se pojavila informacija u javnosti kako su veliki brazilski izvoznici prodavali pokvarenu govedinu i meso peradi s lažnim inspekcijskim potvrdama te kako je dio tih proizvoda došao u BiH.

Brazil je vodeći izvoznik govedine i piletine u svijetu i ima kupce u oko 150 zemalja. Sada su se suočili s tvrdnjama policije da su proizvođači mesa godinama podmićivali sanitarne inspektore kako bi odobrili prodaju pokvarenog mesa. Ranije su slične priče bile vezane uz meso koje je dolazilo iz Argentine.

Prema podacima koje je Večernji list dobio iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u 2016. godini zabilježena su tri uvoza mesa iz južnoameričkih zemalja. Jestivi klaonički proizvodi od goveda – smrznuti (unutarnja prepona, mišična i tetivna) u dva navrata su uvezeni iz Argentine. Prvi put radilo se o 297.000 kilograma, a vrijednost uvezene robe bila je 1, 174.544 marke.Drugi put bila je nešto manja količina, 243.000 kilograma, što je plaćeno 798.719 maraka. Tijekom prošle godine zabilježena je jedna pošiljka mesa iz Brazila.

Izvor teksta: www.vecernji.ba