Biračko mjesto u Stocu otvoreno tek iza 9 sati

Nevladina promatračka Koalicija “Pod lupom” priopćila je da je 99 posto njezinih promatrača pristupilo biračkim mjestima na lokalnim izborima u BiH na koje su bili raspoređeni i da im je omogućen nesmetan pristup. “Pristup biračkom mjestima nije omogućen za jedan posto promatrača zbog nedovoljne komunikacije između pojedinih lokalnih izbornih odbora i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i problema s izdavanjem akreditacija”, navodi se u priopćenju Koalicije.

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta uglavnom su izvršene u skladu s propisima. Svi članovi biračkih odbora bili su prisutni na 85 posto biračkih mjesta, objavila je ova organizacija:

“Na jedan posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani, a na šest posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. Na 99 posto biračkih mjesta, glasačka kutija je pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta.
Ukupno 81 posto biračkih mjesta otvoreno je u 7 sati, između 7 i 7:15 sati otvoreno je 17 posto biračkih mjesta, a između 7:15 8 sati otvoreno je 19 posto biračkih mjesta. Dva biračka mjesta nisu otvorena do 8 sati. Radi se o biračkim mjestima 131A052 u općini Istočna Ilidža Sarajevo i općini Stolac u kojoj biračko mjesto 176A010 čak ni do 9 sati nije bilo otvoreno. Razlog neotvaranja biračkog mjesta u općini Stolac je nepostojanje Izvoda iz Središnjeg biračkog popisa.”

Koalicija tako zaključuje da je izborni dan na većini izbornih mjesta započeo u skladu s Izbornim zakonom i propisima.

Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini promatra 2.500 građanskih, nestranačkih promatrača Koalicije “Pod lupom” na više od 2.500 biračkih mjesta, u 142 lokalna izborna odbora i 60 mobilnih ekipa diljem BiH.