Biram oporavak

Iako točni podaci u Bosni i Hercegovini ne postoje, prema neslužbenim, broj ovisnika o narkoticima svakim danom sve je veći. Najčešće su to mlade osobe, koje za drogama posežu iz brojnih razloga. Podizanjem svijesti, regionalni projekt “Biram Oporavak” nastoji pomoći ovisnike i njihove bližnje.

Oko 940 osoba je broj registriranih ovisnika o narkoticima s područja HNŽ-a u Centru za izvanbolničko liječenje u Mostaru. Postavlja se pitanje koliko je još takvih osoba za koje se uopće ne zna i kako im pomoći? Jedan od načina jesu i aktivnosti koje se diljem naše i susjednih zemalja, provode u okviru regionalnog projekta “Biram oporavak” koji je predstavljen jučer u Mostaru.

Iako pravila ne postoje, dobna granica osoba koje konzumiraju droge se snižava, odnosno po prvi puta drogu konzumiraju već od 14 – 15 godina. Različite droge zahtijevaju različite pristupe i tretmane, no iz Udruge Proslavi oporavak ističu kako je sve veći broj onih koji konzumiraju anfitamine.

Širok je spektar razloga zbog kojih ljudi posežu za drogama, između ostalog od siromaštva do obijesti bogatstva, nedostatka roditeljske ili neke druge pažnje. Zbog toga je važno preventivno djelovati, odnosno roditelji s djecom moraju razgovarati.

Opširnije u prilogu…