Boca želi trofej odmah i odbija igrati u Madridu, žali se i River

Uzvratna utakmica finala Copa Libertadoresa između Boce Juniors i River Platea trebala bi se odigrati 9. prosinca u Madridu na Santiago Bernabéuu s početkom u 20:30 po srednjoeuropskom vremenu. To je jučer službeno potvrdila Južnoamerička nogometna konfederacija (CONMEBOL).

Doha (Katar), Miami (Sjedinjene Američke Države), Pariz (Francuska), Asuncion (Paragvaj), Medellín (Kolumbija), Genova (Italija), Barcelona (Španjolska) i Mendoza (Argentina) slovili su kao potencijalni domaćini, no Južnoamerička nogometna konfederacija u dogovoru sa Svjetskom nogometnom federacijom (FIFA) i Španjolskim nogometnim savezom odabrala je Madrid (Španjolska).

Prema pisanju španjolskih i argentinskih medija, Madridu je domaćinstvo pripalo jednoglasno. Premda je zračnom linijom od Buenos Airesa udaljen 10 tisuća kilometara, Madrid je kao rješenje višednevne potrage izabran zbog povezanosti španjolskog i argentinskog jezika, kao i značajnije argentinske dijaspore koja u španjolskoj prijestolnici broji približno 65 tisuća pripadnika.

CONMEBOL je tako odlučio Madridu dati kontroverznu utakmicu, no Boca na to ne pristaje. Boca smatra da joj trofej treba pripasti odmah i drži da River zbog divljanja svojih navijača nije zaslužio igrati za titulu. Iz Boce su priopćili kako neće igrati utakmice dok se njihova odluka ne usvoji.

Bocin zahtjev je već odbacila Disciplinska komisija CONMEBOL-a, no klub iz Buenos Airesa najavio je novi postupak, ovaj put pred Žalbenom komisijom istog tijela. Ne prođe li im to, tvrde da će ići do Suda za sportsku arbitražu u Lausannei (CAS).

Disciplinska komisija CONMEBOL-a je River zbog užasne organizacije kaznila s 400 tisuća dolara, a stadion Monumental bit će suspendiran na sljedeće dvije utakmice u Copa Libertadoresu. U Riveru su također rekli da će se žaliti zbog odluke da se utakmica igra u Madridu, ali i zbog kazni koje su već zaradili, prenosi Index.