Bosansko-hercegovačko-hrvatski pastirski pas tornjak priznat kao pasmina

Bosanskohercegovački i hrvatski pastirski pas tornjak nakon gotovo 40 godina rada i truda konačno je međunarodno priznat kao pasmina. Taj povijesni dan dogodio se u utorak 7. studenog na Generalnoj skupštini Međunarodnog kinološkog saveza u Leipzigu.

Nakon toliko godina, konačno se sve isplatio, govori nam emotivno Mirko Čolak, tajnik Kinološkog saveza Herceg-Bosne.

“Nemoguće je izračunati koliko smo potrošili vremena, novca, ljubavi da bi došlo do ovog danas. Kinološki savez Herceg-Bosne samo je u ovih deset godina registriralo preko 1500 pasa”, počuje Čolak.

Govoreći o osobinama ovih tornjaka, sreću nije krio ni Mile Nogalo iz Širokog Brijega. Ima 11 tornjaka i uzgaja ih više od 5 godina.

“Tornjak je miran i staložen pas, voli ljude, i ima taj instikt čuvara. Uzgajam ih prvenstveno zbog čuvanja objekta u kojem se nalaze krave, a ovo mi je i hobi, razonoda i ljubav. Hodam po natjecanjima, izložbama, druženjima i slično”, kaže Nogalo.

Zapisi o porijeklu ovih tornjaka sežu u daleku povijest. Veliki doprinos dala su četiri Petra i sva četiri su iz BiH. Za sam naziv bosansko-hercegovački-hrvatski pastirski pas tornjak zaslužan je fra Petar Krasić. Nekad ih je na Blidinju imao jako puno. No i danas se fra Petar nakon toliko godina, brine o jednom tornjaku Šari.

“Kad sam pronašao podatak kolege iz davnih vremena koji je detaljno opisao jednu pasminu, tj. psa koji je bio potreban domaćinstvu tog vremena, osjećao sam se odgovornim nastaviti. Ne znam kako bih mogao biti fer i kolega nakon toliko stoljeća ne posvetiti pažnju toj pasmini, pogotovo jer je u naglom nestajanju. To je kulturna baština hrvatskog naroda,” poručio je fra Petar.

Prije 40 godina tornjacima je prijetilo izumiranje, a već u nedjelju 12. studenoga prvi put sudjelovat će na međunarodnoj izložbi na kojima se dodjeljuje kandidatura za međunarodnog prvaka.