Bosansko-Podrinjska županija: Žele “svog Hrvata” u Domu naroda i prijete blokadom

Jedini zastupnik koji je u Skupštinu BPŽ-a izabran iz reda hrvatskog naroda je Edim Fejzić. Fejzić je izabran i u prošlom mandatu i aktualni je izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Može li Županija Goražde blokirati uspostavu vlasti na nivou Federacije BiH i države ukoliko SIP donese odluku da primjeni popis iz 2013. godine? I je li strah grupe zastupnik koja je zatražila sazivanje izvanredne sjednice Skupštine kantona na kome će se razmatrati eventualna blokada opravdan?

Najmanja županija, Bosansko-podrinjska mogla bi blokirati formiranje vlasti na razini FBiH, ali i države. Zastupnici Skupštine ove županije, njih devet, pozivaju stranke da ne izaberu izaslanike za Dom naroda Parlamenta FBiH ukoliko SIP, kako kažu, donese neustavnu odluku, prenosi N1.

“Ukoliko SIP, tj. većina članova bude za to da se primjeni popis iz 2013. godine pri izboru izaslanika za Dom naroda FBiH to će direktno značiti udar na Ustav FBiH i Ustav BiH”, ističe Edita Velić, zastupnica DF-a u Skupštini BPK.

Iz DF-a, SDP-a ali i drugih bošnjačkih opozicionih stranka koje su potpisale ovu inicijativu smatraju da bi njihova županija u slučaju primjene posljednjeg popisa ostao bez izaslanika u Domu naroda FBiH. U javnosti se ranije pojavila radna verzija SIP-ovog rješenja, po kome broj izaslanika u Domu naroda nije definiran.

“U ovom slučaju BPŽ ne bi imao svog predstavnika u Klubu Hrvata, time bi se dozvolilo da stotinjak tisuća birača HDZ-a zauvijek upravlja klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH”, ocjenjuje Velić.

U ovoj županiji prema popisu iz 2013. godine živi nešto više od 22 tisuća Bošnjaka, Srba nešto manje od 900, te ukupno 24 Hrvata.

Čak i prema popisu iz 1991. godine u ovom gradu na Drini živjelo je tek 80 Hrvata ili 0,21 posto.

Jedini zastupnik koji je u Skupštinu BPŽ-a izabran iz reda hrvatskog naroda je Edim Fejzić. Fejzić je izabran i u prošlom mandatu i aktualni je izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Pojašnjava da se do sada samo dva puta dogodilo da se u Skupštinu BPŽ, ali i Dom naroda, izabere Hrvat iz ovog Kantona.

“I uvijek je to mjesto koje je pripadalo našoj županiji dobivao HDZ i to iz Zapadno-Hercegovačke županije gdje postoji najveći procent izabranih zastupnika Hrvata u toj Skupštini. Sve je to bilo uredu za HDZ, dok neko po prvi put nije izabran kao Hrvat u Skupštinu BPŽ-a, a samim tim i u Dom naroda PFBiH”, otkriva Fejzić, te dodaje:

“Ja se od početka pišem kao Hrvat i normalno da, vi dobro znate, da i u Hrvatskoj i u BiH postoji 300.000 Hrvata islamske vjeroispovijesti”.

Iz Liberalne stranke, koja je u aktualnoj vlasti nisu potpisali inicijativu SDP-a i DF-a, jedan od zastupnika Rasim Mujagić kaže kako mu je neprihvatljiva primjena posljednjeg popisa, ali i blokada cijele države.

“Ovo je po meni isto kao kada gledate da padne jedna muva na medvjeda. Da BPŽ sebi uzme za pravo da on riješi problem koji se nije uspio riješiti 20 godina. Ovaj problem je nastao zato što su neki naturalizirani Hrvati, radi materijalne strane, ne radi zaštite bošnjačkog, hrvatskog, srpskog interesa, nego radi materijalne strane, pravili i određivali sebi da budu ono što nisu i da dobivaju novac koji im ne pripada, i predstavljaju narod kojeg nema”, tvrdi Mujanović.

Inicijativa za sazivanje izvanredne sjednice dolazi na samom kraju mandata aktualnog saziva. Ukoliko se postigne dogovor većine, to će dodatno zakomplicirati, inače upitnu, popunu Doma naroda Parlamenta FBiH, vlasti na nivou FBiH, ali i formiranje Doma naroda i vlasti na državnom nivou. Sve bi to moglo krenuti upravo iz ovog grada.