Branitelji blokirali granične prijelaze Bijača i Gorica

Kako su u ponedjeljak i najavili, članovi Udruge Zaboravljeni branitelji blokirali su granične prijelaze Bijača i Gorica. Traže da se njihova Rezolucija uvrsti na dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. U protivnom će blokirati sve robne granične prijelaze, uključujući Orašje, Izačić, Kamensko i Vinjani.

Osnovni zahtjevi branitelja iz Rezolucije su da bivši pripadnici HVO-a i Armije BiH dobiju po šest KM za svaki mjesec sudjelovanja na prvoj borbenoj liniji, da se napravi novi registar branitelja te da se razdvoji borbeni od neborbenog sektrora.

“Ne želimo blokirati ljude koji idu preko granice, želimo zaustaviti ulaz robe u FBiH da nas počnu ozbiljno shvaćati i da vide da mislimo ozbiljno”, poručio je član Udruge Zaboravljeni branitelji iz Ljubuškog Petar Ereš dodajući kako već tri godine čekaju da se njihovi zahtjevi uvrste na dnevni red.

“Prvi zahtjev je usvajanje Rezolucije, koja je glavna. Drugi zahtjev je da se zaustavi ovaj kriminal po pitanju revizije i revizije izvođenja iz prava, ponovno se pojavljuje jedan od takvih kao što je Dragan Majstorović koji vraća te ljude nazad. To je kriminal, to je zapravo i poruka Federalnoj upravi policije i Draganu Lukaču da poduzme nešto jer ovo je krajnje vrijeme”, kaže Ereš.

Branitelji su poručili kako neće odustati od svojih zahtjeva. Osvrnuli su se i na jučerašnju izjavu voditelja Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a Slavka Marina, koji je između ostalog rekao kako su neki od zahtjeva nerealni.

“Mi smo njih pozivali više puta da se suočimo i da nam kažu u lice jesu li zahtjevi nerealni. Oni govore neistine, svi naši zahtjevi su realni, provedivi i mogući. Kad god gospodin Marin želi, možemo se javno sučeliti na televiziji pa će svi vidjeti jesu li naši zahtjevi nerealni”, istaknuo je predsjednik Udruge Zaboravljeni branitelji ŽZH-a Vlado Marušić.

Posljednji put granični su prijelazi blokirani početkom kolovoza prošle godine, no blokada je prekinuta istoga dana. Branitelji ističu kako ovaj put idu do kraja, blokirat će granične prijelaze sve dok se njihovi zahtjevi ne uvrste na dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.