Branitelji najavljuju nove prosvjede i blokadu Federacije BiH

Nakon današnjeg sastanka predstavnici okupljeni oko udruženja Zaboravljeni branitelja predali su zahtjev za održavanje izvanredne sjednice Parlamenta FBiH kako bi se izglasovale izmjene Zakona o razvojačenim braniteljima koji je u različitim tekstovima usvojen u dva doma entitetskog parlamenta zbog čega nije mogao stupiti na snagu. Branitelji su uvjereni kako s njima manipuliraju predstavnici vlasti koji su održali nekoliko neuspjelih sjednica povjerenstva koje je trebalo usuglasiti prijeporne pojedinosti, prenosi Hina.

“Nije trebalo ništa usuglašavati jer su amandmani usvojeni u oba doma”, rekao je za medije u BiH predstavnik nezadovoljnih branitelja Amel Pervan. Pojasnio je kako iz nekoliko udruženja smatraju da je parlament samo kupovao vrijeme i manipulirao s ovom populacijom.

Najavio je održavanje prosvjeda ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH 5. rujna. U slučaju da se ne donesu promjene zakona o braniteljima, uslijedit će blokada cijele Federacije BiH.

Izmjenama Zakona o razvojačenim braniteljima planira se uvođenje braniteljskog dodatka što bi Federaciju BiH po procjenama vlasti moglo koštati više od 300 milijuna maraka (oko 150 milijuna eura). Zbog najave donošenja ovoga zakona Međunarodni monetrani fond je zamrznuo stand by aranžman s Bosnom i Hercegovinom tvrdeći da bi te zakonske izmjene vodile destabiliziranju fiskalne stabilnosti Federacije BiH.

Dnevnik.ba