Brexit se odgađa do prosinca?

Trebao se dogoditi u petak 29. ožujka, ali nakon sinoćnjeg teškog poraza Therese May u parlamentu, koji je odbio njen sporazum o izlasku iz EU, čini se da bi Brexit mogao biti odgođen do kraja godine.

Kako piše Daily Mail, pozivajući se na The Times, skupina pobunjeničkih zastupnika u parlamentu želi preuzeti kontrolu nad novim pregovorima s Bruxellesom, prenosi 24sata.hr.

To znači da bi moglo doći do odgode primjene tzv. Članka 50 i mogućeg izlaska Velike Britanije iz EU tek u prosincu ili čak kasnije.

Francuski predsjednik Emanuel Macron izjavio je u utorak da bi Britanija bila najveći gubitnik napusti li EU-a bez dogovora, a njemački ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz govorio je o “tužnom danu za Europu”, pošto je britanski parlament odbio plan za Brexit premijerke Therese May

“Prva opcija, izlazak bez dogovora. Oni kažu: ‘Nema dogovora”. To je zastrašujuće za sve. Najveći gubitnici u tome bili bi Britanci”, rekao je Macron novinarima nakon što je saznao za ishod glasanja u britanskom parlamentu.

Scholz je na Twitteru napisao da je “ovo tužan dan za Europu”. “Mi smo spremni. No tvrdi Brexit je najgora mogućnost za EU, napose za Ujedinjeno Kraljevstvo”, ocijenio je.

I predsjednica demokršćanske stranke CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer izrazila je na Twitteru “iskreno žaljenje” zbog takve odluke, ocijenivši da je “tvrdi Brexit najgora opcija”. Pozvala je Britance da “ne nagle”.

Njemački državni tajnik za Europu Michael Roth nazvao je odluku parlamenta “katastrofom”, dodajući ipak da su “vrata Europe i dalje otvorena”.

Sa 432 glasa ‘protiv’ i 202 glasa ‘za’, što je najgori poraz nekog britanskog čelnika nakon 1920-ih, britanski zastupnici su odbili plan za Brexit konzervativne premijerke May.

Odbijanje plana nije neočekivano jer je protivljenje tom dogovoru o izlasku iz EU-a bilo veoma snažno. O njemu je May s Bruxellesom pregovarala 17 mjeseci, ali nije pridobila ni pristaše Brexita ni eurofile./