Britanija napušta EU, Cameron najavio ostavku

Građani Velike Britanije odlučili su na referendumu da žele napustiti Europsku uniju. 51,9 posto građana bilo je za napuštanje, a 48,1 posto za ostanak u toj međunarodnoj organizaciji. Premijer David Cameron u petak ujutro najavio je svoju ostavku.

Najveća potpora za izlazak zabilježena je u Engleskoj i Walesu, dok je većina u Londonu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj bila za ostanak. Izlaznost je bila 71 posto, što znači da je glasovalo više od 30 milijuna ljudi.

Vrijednost funte zbog ishoda tzv. “Brexita” pala je najnižu razinu od 1985. godine, a očekuju se i daljnji “potresi” na svjetskim burzama. Očekuje se intervencija britanske središnje banke kako bi se uspostavila ravnoteža na tržištu.

Politička struja koja je bila za izlazak, predvođena čelnikom stranke UKIP Nigelom Farageom i bivšim londonskim gradonačelnikom Borisom Johnsonom, slavi. Farage je pozvao Camerona da podnese ostavku, no premijer je dobio podršku Johnsona i njegove frakcije u Konzervativnoj stranci.

U petak ujutro Cameron je na konferenciji za medije najavio da će podnijeti ostavku, najkasnije u listopadu. Čelnik Konzervativne stranke obećao je građanima tijekom predizborne kampanje 2015. referendum o izlasku iz Europske unije, no bio je najglasniji zagovornik ostanka. Neizvjesna je i budućnost Jeremyja Corbyna, čelnika najveće oporbene, Laburističke stranke.