Brojne župe obilježavaju blagdan svetog Ilije

Sveti Ilija je zaštitnik brojnih župa u Hercegovini, među njima i stolačke župe, gdje je u srijedu svečano proslavljen Ilindan. Stočani se za proslavu njihovog zaštitnika župe pripremaju već duže vrijeme. Tradicija nalaže da se na današnji dan dođe ispunjen radošću i duhovnim mirom koji sv. Ilija i traži. Oprost od grijeha vjernici su tražili na trodnevnicama sv. Iliji.

Svečanu svetu misu u krugu stolačke župne crkve predvodio je msgr. Ivan Devčić, nadbiskup riječki. Prije same mise, na Trgu Svetog Ilije Proroka nazočnima je posvetnom molitvom podijeljen blagoslov svetog Ilije.

Ovaj blagdan svečano se slavi i u župama Kruševo i Veljaci te u samostalnoj kapelaniji Masna Luka – Polja i na Ilijinom brdu u Rastovači. Sveti Ilija je i zaštitnik crkvene pokrajine Bosne i Hercegovine.

Koliko je Ilindan bitan za župljane, govori i činjenica prepričavanja starih legendi kako se sveti Ilija Gromovnik vozi kolima po oblacima, zbog čega dolazi do grmljavine, te kako se na današnji dan ne bi trebalo raditi u polju i oko kuće. Zato mladi Stočani svojom pjesmom i kolom tjeraju oblake i usput svečano proslavljaju zaštitnika svoje župe i općine.