Bukvarević i branitelji pozvali na usvajanje proračuna

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruženja FBiH nakon današnjeg sastanka pozvali su na usvajanje proračuna Federacije BiH za 2018. godinu, u kojem je predviđeno 315,5 milijuna KM za braniteljsko – invalidsku zaštitu.

Tim iznosom Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo poštuju sporazum o dostignutom obimu sredstava. Dogovoreno je da u narednih pet godina imamo proračun od 315,5 milijuna KM, a sredstva koja ostanu neutrošena su preraspoređena na transfer za rješavanje statusnih pitanja – rekao je Bukvarević. Istaknuo je da odluku o raspodjeli tih sredstava predlažu koordinacije braniteljskih udruženja, ARBiH i HVO-a.

Uvjet da bi mogli dalje vršiti isplate bilo kakvih naknada jeste usvajanje proračuna ili u najmanju ruku usvajanje odluke o privremenom financiranju – poručio je Bukvarević. Predsjedatelj Koordinacije braniteljskih udruženja Armije RBiH Šerif Patković pozvao je na usvajanje proračuna za ovu godinu naglašavajući da ne smije biti ugroženo 90.000 korisnika braniteljsko-invalidske zaštite.

Način na koji ćemo ih upozoriti dogovorit ćemo u narednim danima – rekao je Patković. Na današnjem sastanku je analiziran rad resornog ministarstva u prošloj i planovi za narednu godinu. Bukvarević je novinarima kazao da su izvršene sve obveze, pored ostalog, isplate osobnih i obiteljskih invalidnina za 87.578 korisnika u ukupnom iznosu od 281.642.000 KM, te isplate za novčane naknade dobitnicima najvećih ratnih priznanja za 4.951 korisnika, u iznosu od 15.330.869 KM.

Pored ovoga, kroz transfere, za pomoć u liječenju, nabavke vozila, pomoć za ratne vojne invalide, pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju, obilježavanje značajnih datuma, s pozicije Ministarstva isplaćeno je 315,5 milijuna KM u 2017. godini u skladu sa zakonima braniteljsko – invalidske zaštite – rekao je Bukvarević. Na sastanku je dogovoreno da plan za 2018. godini bude u pripremi izmjene i dopune zakona o osnovnim pravima branitelja kojim će se dodatno popravljati status branitelja i njihovih obitelji.

To se odnosi na donošenje zakonskih odredbi o kažnjavanju tvrtki i poslodavaca koji ne primjenjuju zakon o pravima branitelja da, prije svega, djeca poginulih branitelja imaju prednost pri zapošljavanju – naveo je Bukvarević. Taj član se, dodao je, djelimično ili nikako ne poštuje.

Dogovoren i je obilazak svih županija i predstavljanje projekata iz oblasti zapošljavanja i fondacija za pružanje pravne pomoći i stambene. Također, dogovoreno je formiranje interresorne radne grupe koja će ići u pravcu pripreme jedinstvenog zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji.