Bukvarević: “Doći će do ogromnog smanjenja broja braniteljskih udruga”

Prema riječima federalnog ministra za pitanja branitelja Salka Bukvarevića, u Federaciji BiH trenutačno djeluje oko 1.600 braniteljskih udruga na različitim razinama, a među njima ima onih koji svoje skupštine nisu održali već godinama pa čak i onih u kojima se predsjednik nije promijenio u proteklih 20 godina.

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja procjenjuje da se godišnje za financiranje boračkih udruženja izdvaja oko deset milijuna KM, rekao je Bukvarević Dnevni avaz.

“Svakog mjeseca osnivaju se nove udruge, a jedan od razloga za to je što, prema važećim zakonskim propisima, udrugu mogu osnovati i samo tri čovjeka”, rekao je.

Stupi li na snagu, Zakon o osnivanju udruženja od posebnog društvenog značaja doveo bi do velikog smanjenja broja braniteljskih udruga.

“Nacrt zakona usvojio je Dom naroda, a javna rasprava trajat će 60 dana. Ponudit ćemo obvezne kriterije za postojanje udruga. Koliko će ih ispuniti, ne mogu reći. Ali sigurno je da će doći do ogromnog smanjenja njihovog broja”, rekao je Bukvarević.

Organizacije će, ako se zakon usvoji, morati podnositi dokaze o održavanju godišnjih skupština, financijske izvještaje i ispunjavati sve obveze prema državi. Dodao je da je jedan od ciljeva i okrupnjivanje udruga, možda formiranjem jedinstvene organizacije ili barem koordinacija. Osnovni kriterij za osnivanje udruga od posebnog društvenog značaja bit će da okuplja najmanje 55 posto populacije koju želi predstavljati.