Butler: “U BiH će izbiti epidemija ospica ako se nastavi pad obuhvata cijepljenja”

Menadžer Programa za imunizaciju i bolesti koje se mogu spriječiti cjepivima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za europsku regiju Robb Butler smatra da bi se, ako se nastavi pad imunizacije, u BiH moglo vidjeti ono što i u Rumunjskoj gdje je epidemija ospica odnijela ljudske živote.

Butler je boravio u Sarajevu povodom Svjetskog tjedna imunizacije te sudjelovao u radu središnjeg skupa na kojem je bilo više od 80 stručnjaka, predstavnika zdravstvenih vlasti i stručnih tijela za imunizaciju, a održao je i predavanje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Alarmantnim smatra to što je obuhvat imunizacijom u padu, što je povezano i s nepovjerenjem uzrokovanim glasinama o cjepivima.

“Cjepiva koja su u uporabi u BiH ista su kao i cjepiva koja su u uporabi u mojoj državi, Velikoj Britaniji, ali i u Njemačkoj i drugim državama Europske unije, uključujući i Dansku gdje trenutačno živim. Mislim da u ovom trenutku cjepiva prolaze kroz teško razdoblje u smislu da privlače mnogo komentara i izazivaju javni interes kroz nekoliko anticjepnih lobija i anticjepnih glasova”, kaže. Mnogi roditelji se, kaže, trude shvatiti zašto kruže te glasine o sigurnosti cjepiva, ali za većinu su to samo glasine.

“Imamo malo slučajeva nuspojava u čitavoj europskoj regiji s 53 države i milijardom ljudi. Sigurnost cjepiva danas je najbolja moguća koju nam omogućava trenutačno dostupna znanost, to je ono što roditelji trebaju razumjeti. Ako odluče preispitivati znanost, onda trebaju i preuzeti odgovornost za odluku koju donose i za ono što se može dogoditi u budućnosti ako djeca nisu cijepljenja”, poručio je.

Mišljenja je da u BiH postoji mogućnost da se sad djeluje jer obuhvat nastavlja padati i ako se tako nastavi, onda je to zabrinjavajuće.

“Radi se o jednom od najnižih obuhvata imunizacijom u regiji. Svi u BiH trebaju biti svjesni toga jer ako nastavimo promatrati ovakav pad obuhvata imunizacijom, u BiH ćemo vidjeti ono što se dogodilo u Rumunjskoj. Trenutačno su se ospice pojavile u Italiji (koja ima bolju pokrivenost od BiH). Ako se u BiH uskoro ne poboljša obuhvat cijepljenja protiv ospica, pa i difterije i drugih oboljenja ili ako obuhvat nastavi opadati, vidjet ćemo epidemiju u ovoj državi. Epidemija u tom slučaju mora izbiti, samo je pitanje kad. Roditelji zato moraju izbalansirati, a to je težak balans za roditelje: s jedne strane imaju tih nekoliko pojedinaca koji propituju znanost, a s druge strane ljude iz javnog zdravstva koji rade odličan posao na motiviranju roditelja da cijepe djecu boreći se s tih nekoliko anticjepnih glasova. Na kraju, ljudi iz javnog zdravstva će uvijek biti tu, a tih nekoliko pojedinaca neće preuzeti odgovornost za posljedice odluke roditelja da ne cijepe djecu”, ističe Butler.

Upozorava da se uvijek prije donošenja odluke mora dobro razmisliti o njenim mogućim posljedicama i tome što ona znači za dijete.

“Imamo najbolje raspoložive znanstvene dokaze koji podržavaju sigurnost cjepiva koje su najbolje, najsigurnije i najefektnije koje danas možemo proizvesti na planetu i preventiraju stotine tisuća slučajeva bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem kao što su dječja paraliza, ospice, rubeola, čiji je broj opao za 98 do 99 posto samo u posljednjih 20 do 25 godina. To je čudo znanosti koje trebamo prihvatiti jer ako se ne okrenemo znanosti, platit ćemo visoku cijenu”, naglasio je.

Butler misli da roditelj i zdravstveni radnik moraju biti uvjereni u donošenje ispravne odluke. Roditelj u donošenju odluke temeljene na najboljim dostupnim dokazima, a zdravstveni radnik mora biti uvjeren u to da daje najbolje moguće cjepivo i da država stoji iza njega te da ima hrabrosti cijepiti dijete, osim u slučaju da ne smije biti cijepljeno iz opravdanog razloga. Kaže i da zdravstvene radnike s “prve linije” treba dovoljno educirati o tome što su činjenice, a što fikcija, kako u pogledu sigurnosti, tako i u pogledu kontraindikacija.

Butler kaže da je cijepio svoju djecu, osjećao se ponosno i sigurno zbog toga. “Osjećao sam da poduzimam odgovornu akciju. Naravno da ću cijepiti djecu i zaštititi ih od utjecaja zaraznih oboljenja na njihov život i život njihovih obitelji u budućnosti. Naravno da sam gledao i relevantna istraživanja i uradio ono što sam smatrao najpametnijim izborom, a to je da cijepim djecu u skladu s nacionalnim programom imunizacije u Danskoj gdje živim, istim cjepivima kakvim i vi imate pristup. Moja djeca nemaju u Danskoj ništa bolji pristup cjepivima nego djeca u BiH, to je isto cjepivo”, istaknuo je Butler za blog ZaSvakoDijete.ba.

Podsjetimo, u emisiji Naše TV “Pod povećalom” prošlog je tjedna iznesen podatak da je najniža stopa procijepljenosti u Federaciji u Sarajevskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji.