Cameron predao premijersku dužnost Theresi May

Britanski premijer David Cameron u svome posljednjem obraćanju parlamentu pozvao je svoju nasljednicu na dužnosti Theresu May da zadrži Veliku Britaniju što je više moguće uz Europsku uniju. Braneći svoj rad u gospodarskoj, socijalnoj i vanjskoj politici, Cameron je rekao da je bilo mnogo “divnih trenutaka” u šest godina na dužnosti u javnoj službi u nacionalnom interesu, prenosi BBC.

Također je čestitao May, dosadašnjoj ministrici unutarnjih poslova, koja će postati druga žena na dužnosti premijera u povijesti Velike Britanije poslije Margaret Thatcher, koja je bila na čelu vlade od 1979. do 1990. godine.

“Moj je savjet nasljednici, koja je sjajan pregovarač, da bismo se trebali truditi ostati što je moguće bliže Europskoj uniji jer možemo imati povlastice iz trgovine, suradnje i sigurnosti”, rekao je uskoro bivši britanski premijer.

May će od srijede biti i predsjednica vladajuće Konzervativne stranke. Primopredaja vlasti, prema britanskom protokolu, bit će gotova poslije prijema Camerona i May kod kraljice Elizabete II.

Cameron je najavio ostavku prošlog mjeseca nakon tzv. “Brexita”, odluke britanskih građana da izađu iz Europske unije. Cameron je predvodio kampanju za ostanak u Europskoj uniji, no nešto više od 50 posto izašlih birača odlučilo je drugačije.