Čapljinska jabuka “jede” se širom svijeta

Sudeći po urodu ova godina je iznimno bogata za hercegovačke poljoprivednike. Svi kulturni nasadi dali su velike količine plodova, pa je tako osim berbe groždža koja je pri samom kraju, u tijeku i berba kasnih jabuka. Mi smo posjetili plantažu jabuka u vlasništvu kompanije Agroherc u naselju Višići pokraj Čapljine.

Čapljinska jabuka s te plantaže jede se, osim u BiH, još u Rusiji i Italiji. Kvalitet proizvoda je neupitan jer se kod izvoza moraju zadovoljiti vrlo visoki kriteriji.
“Imamo eskluzivne ugovre s ruskim trgovačkim lancima tako da najveći dio jabuka izvozimo u Rusiju. Odeređene količine izvozimo i u Bolzano na sjeveru Italije, poznat kao središte proizvodnje jabuke u Italiji”, kazao nam je direktor kompanije “Agroherc” Milenko Soče.

Urod je ove godine bio iznimno velik, a cijena korektna. Proizvodači jabuka početkom godine imali su određenih problema s izvozom, ali je i to rješeno.

Cijene rane jabuke su bile oko 0,70 euro centi za kilogram. Sada su znatno niže i iznose 0,40 euro centi za kilogram.

“Prošle godine imali smo problem s izvozom u Rusiju, jer su određeni subjekti s područja RS-a, radili re-eksport jabuke s prostora EU pa smo bili kažnjeni kao država. Na sreću, problem je brzo riješen i mi smo zadovoljni”, ističe Soče.

Osim izvoza, kako smo već napisali, čapljinska jabuka završava i na policama domaćih prodajnih lanaca. Od ukupne količne ubrane jabuke, pola ide na uvoz, a druga polovica ostaje u Bosni i Hercegovini.

Da bi se proizvela kvalitetna jabuka koju tržište traži, potrebno je puno zalaganja i truda. Podneblje i klima važan su pred uvijet.
“Obzirom na visoke temperature, mi smo prilagodili naš sortiment prema mjestu proizvodnje, tako da smo se bazirali na proizvodnju samo određenih vrsta jabuke,” kaže nam tehnički direktor kompanije “Agroherc” Željko Prce.

Ove godine, za razliku od prošle urod je obilan, a plod visoke kvalitete tako da hercegovački voćari očekuju dobre dobre financijske rezultate.