Čapljinska “Lasta” ponovno pokrenula proizvodnju

Čapljinska tvornica keksa i vafla “Lasta” prije par dana ponovno je započela s proizvodnjom. Ova nekada poznata tvornica širom regije obustavila je proizvodnju krajem 2016. godine, a radnici su poslani kućama. Tvornica je trenutačno u stečaju, priozvodnja je pokrenuta, a cilj je tvrtku vratiti na stare staze i pronaći strateškog kupca.

Tvrornica Lasta osnovana je 1952. godine. Prvi pogoni bili su smješteni u samom gradu, a sadašanje postrojenje izgrađeno je i pušteno u rad 1973. godine. Od tada pa do danas “Lasta” je bila simbol, ali i ponos brojnih Čapljinaca.
I oni koji nisu nikada u njoj bili, za Čapljinu su čuli upravo radi ove tvornice.

Kamioni puni proizvoda iz kruga “Laste” dospijevali su na police mnogih poduzeća širom regije. U posljednje vrijeme tvornica se našla u određenim problemima, radnici su poslani kućama, a strojevi su stali s radom.
Nakon skoro dvije godine zastoja, strojevi u najpoznatijoj Čapljnskoj tvornici ponovno su pokrenuti.

“Prvo smo morali okliš očistiti, unutar proizvodne hale smo otklonili sve mehanične ne čistoće, pokrenuli strojeve, dezinficirali ih, i onda smo krenuli s proizvodnjom čajnih kolutića, i to nam je prvi proizvod s kojim krećemo na tržište”, ističe Bosa Šutalo, zaposlenica “Laste”.

Navodi kako im je cilj širiti asortimane, te dostići onu proizvoidnju koju su imali prije dvije godine, kada je tvornica završila s radom.

Konkurencija tržita tjera vas da stalno napredujete. Usvršavate svoje proizvode, jer kvaliteta je ono što prodaje proizvod. Uspoređujući sadašnju ponudu s onom prijašnjom iz tvornice “Lasta” ističu kako je kvalitet i dalje zagarantiran.

Trenutno je dvadeset pet zaposlenih, u tijeku su natječajne procedure, a cilj je zaposliti preko 150 novih djelatnika. Radnici, ali i načelnik Čapljine optimistični kada je u pitanju i budućnost ove tvornice. Smiljan Vidić čapljinski načelnik ističe kako je ovo dobar početak, te ga raduje što je proizvodnja ponovno pokrenuta, a sve u cilju otvaranja novih radnih mjesta.

Kontaktirali smo stečajnu upraviteljicu, koja nam je potvrdila kako su aktivnosti od dana otvaranja stečajnog postupka osiguranje imovine, angažiranje bivših radnika, uređenje vanjskog i unutarnjeg dijela tvornice, pokretanje proizvodnje i pronalazak strateškog kupaca.

Za nadati je se kako će ovaj nekadašnji čapljinski gigant ponovno se vratiti na stare slave te da će kupci, ali i dobavljači prepoznati staru kvalitetu i okus čapljinske “Laste”.

U “Lasti” je boravila ekipa Naše TV. Kako izgleda proizvodnja, što kažu radnici, te kakva su očekivanja pogledaj te u prilogu.